Vagyonos nő lehetett a kétezerötszáz éves pecsét tulajdonosa

“Kivételezett jogi helyzete lehetett a pecsét tulajdonosának kora többi asszonyához képest, ami lehetővé tette, hogy tulajdona és üzleti vállalkozása legyen” – közölte az izraeli régészeti hivatal (IAA) hétfőn.

A féldrágakőből készült pecsétre ősi héber betűkkel, tükörírással az Elihana bat Gael nevet és a nő apjának nevét írták. A közelben egy másik pecsétet is kiástak, ez a felirat szerint egy Sza’arajahu ben Sabenjahu nevű férfié volt.

Hagaj Miszgav, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója szerint az eddig feltárt pecsétek csak igen kis részének volt nő a tulajdonosa.
“Az Elihana név nem szerepel a Bibliában, a nő kilétéről semmilyen más információ nincs, ám a tény, hogy pecsétje volt, előkelő társadalmi helyzetére utal” – mondta Miszgav.

A ritka leletet az óváros falain kívül eső ásatási helyen, egy terméskövekből épült komplexumban fedezték fel kilenc évnyi ásás után.
Az IAA megbízásából folyó munka vezetői szerint az ősi épület valaha igazgatási központ lehetett.

Doron Ben-Ami, Jana Csekhanovec és Szalome Kohen közleményükben azt írták, a névre szóló pecséteket, mint Elihanaé és Sza’arajahué, dokumentumok aláírására használták, gyakran gyűrűbe foglalták, hogy a tulajdonos mindig magánál hordhassa őket.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp