Izraeli orvosok és nővérek a szerbiai menekülttáborokban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az orvosokból, nővérekből és szociális munkásokból álló csoport tagjai fizetés nélküli szabadságra mennek, hogy heteken keresztül segítsenek biztosítani a minimális ellátást a többségükben szír menekülteknek. A jelenlegi csapat öt tagból áll, de összesen 34 izraeli fordult meg itt a Natan nevű segélyszervezet kötelékében. Beszámolójuk szerint a családoknak nincs mód azt tanácsolni, hogy pihenjenek, heverjék ki a betegségeiket, mert sietnek tovább attól félve, hogy nemsokára végleg lezárulnak Nyugat-Európa határai.

Az egyik zsidó orvos arról számol be a riportban, hogy nehéz volt meggyőznie a barátait arról, hogy helyes, amit tesz. Azt mondták neki, hogy fordított esetben a szírek nem tennék meg ezt az izraeliekkel és volt, aki rasszista érveket hangoztatott az arabokkal szemben. Az önkéntes orvostól azt a választ kapták, hogy a politikában lehet helye efféle érveknek, de az orvoslásban nem. Aki bajban van, annak, mindentől függetlenül, segíteni kell, ezért indult el ő is.

Zsidó és arab orvosok a szerbiai menekülttábor kórházában
Zsidó és arab orvosok a szerbiai menekülttábor kórházában

Az izraeli orvosok által ellátott több száz páciens egyike olyan családból származott, amelynek tagjai – a szülei – elmenekültek 1948-ban, a Függetlenségi Háború idején a későbbi Izrael területéről Szíriába. Sokáig helyes döntésnek tartotta, hogy nem maradtak Izraelben, mert ott valóban nehéz sora volt az arab kisebbségnek, de a polgáháborús pusztítás kezdete óta úgy látja, azok voltak bölcsebbek, akik inkább Izraelben maradtak. Az, hogy az itt dolgozók beszélnek arabul, nagy segítség a menekülteknek.

A csoport tagjai nem hangsúlyozzák, de nem is tagadják, hogy izraeliek, egymás közt csak héberül beszélnek. Egy egykor a Golánnál, az izraeli határon szolgáló katonatiszt a menekültek közül fel is ismerte a nyelvet, amelyről úgy tanulta és tudta, hogy az „ellenség” nyelve. Ma már Aszadot és Iránt tartja a fő ellenségnek és nem érti, Izrael miért nem segít a szír népnek, miért nem lép fel a saját országa lakosságát szisztematikusan gyilkoló Aszad ellen.

Orvosi ellátásért állnak sorban a menekültek
Orvosi ellátásért állnak sorban a menekültek

Egy vegyesházasságban élő pár, akiknek gyermeke született a táborban az izraeli csoport orvosi felügyelete alatt, többek között azért is indult el, mert azt remélik, hogy a gyerekeiknek már nem lehet baja abból Nyugat-Európában, ha azzal házasodnak meg, akit szeretnek, legyen síita vagy szunnita muszlim, keresztény vagy zsidó a szerelmük.

A tábor és a menekülés körülményei egyaránt csak igen korlátozott mértékben teszik lehetővé a segítségnyújtást, „mintha Advilt adnánk rák ellen”-ahogy az egyik önkéntes fogalmaz.

Ennek ellenére az, hogy a gyerekek távozáskor lufit kapnak az önkéntesektől az átélt traumák, a mindennapos halálfélelem után egy darabig önfeledten boldoggá teszi őket és ennél többet az ilyen találkozásoktól valószínűleg nem lehet remélni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp