Nepál, a béranyák országa – Izraeli melegpárok százait szolgálják ki a Himalájában

Az elmúlt években egész iparág épült ki a béranya-szolgáltatásra, amelyet a helyi kedvező tarifák és nem túl szigorú jogszabályok miatt Nepálba szerveztek ki. Az izraeli kneszet 2014-ben szavazta meg azt, hogy a külföldi béranyáktól született és honosított gyerekek, valamint az őket gondozó homoszexuális párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a heteroszexuális házaspárok. 

Az elmúlt években egész iparág épült ki a béranya-szolgáltatásra, amelyet a helyi kedvező tarifák és nem túl szigorú jogszabályok miatt Nepálba szerveztek ki, különösen, miután Thaiföld és India megtiltotta a hasonló programokban a részvételt külföldiek számára. Bár kritikusok szerint a béranya-szolgáltatással visszaélnek a legszegényebb országokban élő nők kiszolgáltatottságával, a program nagyon népszerű a nyugati állampolgárok körében, akik odahaza alig találnak ilyen jelentkezőket.

Az izraeli kneszet 2014-ben szavazta meg azt, hogy a külföldi béranyáktól született és honosított gyerekek, valamint az őket gondozó homoszexuális párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a heteroszexuális házaspárok. A törvényt egyedül a Naftali Bennett vezette Zsidó Otthon párt képviselői nem szavazták meg.

Ohad Hitman izraeli zenész és partnere a Nepálban született ikrekkel
Ohad Hitman izraeli zenész és partnere a Nepálban született ikrekkel

Az egyik legnagyobb cég a Nemzetközi Tammúz Bér­­­anyaszolgálat, amely nemcsak izraeli, hanem európai melegpároknak és egyedülálló személyeknek is vállal szolgáltatást. A teljes program közel két évig tart, és összesen 35 ezer dollárba kerül az utazási költségeken kívül. A bírálatokat alátámasztani látszik, hogy a cég részletes ártájékoztatója szerint a költségek kevesebb mint 10 százalékát jelenti a béranya számára kifizetett díj, a többi orvosi, jogi és közvetítői jutalék. A programban résztvevő párok jellemzően a  terhesség utolsó heteiben érkeznek Nepálba, és a DNS-vizsgálatok elvégzése, valamint a honosítási engedélyek kézhezvétele után utaznak haza a néhány hetes csecsemőkkel.

Izraeli és nemzetközi gyermekvédelmi szervezetek figyelmeztetnek azonban arra, hogy a külföldi béranyaprogramot olyan személyek is igénybe vehetik – erre volt már példa –, akiket korábban pedofil szexuális bűncselekmények miatt elítéltek. Egyes vizsgálatok szerint a homoszexuális párok által gondozott gyermekek nagyobb arányban vannak kitéve zaklatásnak, de ezt az állítást melegjogi szervezetek nem fogadják el.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp