A flódni örök

A flódni tipikusan az a sütemény, aminek már a puszta említése is legalább ugyanakkora kaján mosolyt csal a család férfitagjainak az arcára, mint a sólet. Próbáljuk ki nyugodtan: cserkésszük be valamelyik rokonunkat vagy barátunkat, mondjuk neki azt, hogy: Hát, Pista, ma este flódnit sütök – és figyeljük a reakciókat. Érdemes. Mindenesetre ennél a kísérletnél számoljunk azzal is, hogy a bejelentés után valószínűleg számon lesz kérve a fent említett süti. A Kóser de finom lányok e heti receptje.

2012-11-21 08.03.49
2012-11-21 08.03.49

Az első flódni persze mindig nagy vállalkozás. Nem csak azért, mert egy viszonylag idő és munkaigényes kreációra készülünk, hanem mert mindezen felül ugye, Flódnit süt az ember és az egészen más. Az első flódni meghatározó élmény a konyhában. Mi mind a ketten most sütöttük életünk első flódniját és bátorítunk mindenkit hasonlókra. A következőkben ennek folyamatairól olvashattok.

Chájá: Múlt hétvégén édesanyám felhívott, hogy nagyon szeretné, ha a mostani családi összejövetelre sütnék egy tepsi flódnit. Hiába mondogattam, hogy még soha nem sütöttem, végül anyu kérlelésére mégis igent mondtam. Hát jó, szóval akkor flódni… fel is hívtam Rivkát, mondjon valami bíztatót ez ügyben. Rivka neki is állt azonmód letesztelni egy megbízhatónak tűnő receptet, csodás eredményekkel. Én még ekkor kereső fázisban voltam. Miközben az ember jó ideig beszéli rá magát, hogy na most, ezen a héten megsütöm, közben észre sem veszi, de egy idő után a macerás süteményeknek kijáró kezdeti ellenállás megtörik, és átalakul egyfajta örömteli készülődéssé. Amikor az ember lánya pedig flódnival álmodik, na, akkor eljött az idő. Meg is sült, füge lekvárral és jó néhány recept keresztezésével. Tanulság: mégsem teljesen használhatatlan a Krausz Zorica szakácskönyv csak kreatívan kell olvasni.

Rivka: Amikor, nemrég Chájá megkérdezte, hogy van-e bevált flódni receptem, nagyon elszégyelltem magam, de be kellett vallanom, hogy sajnos nincsen. Valahogy mindig úgy gondoltam magamra, mint akinek van jó flódni receptje, de most szembe kellett néznem a valósággal és azzal, hogy eddig flódni témában az önálltatás mocsarában tespedtem. Még soha nem sütöttem flódnit. Próbáltam az első sokk után azzal nyugtatni magam, hogy mivel már sütöttem almás pitét és mákos pitét, az már kitesz egy fél flódnit, de ezen érvelésem engem sem győzött meg teljesen. A flódni mindenesetre azért igencsak jól sikerült:)

2012-11-18 16.07.39
2012-11-18 16.07.39

A tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg vaj (párve változat esetén margarin, de én azt nem szeretem)

10 dkg cukor

3 tojás sárgája

1,2 dl bor

Alma réteg

1 kg alma

1 evőkanál méz

1 evőkanál cukor

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,

1 teáskanál vanília-kivonat

2 dl bor

Dió réteg

20 dkg dió

8 dkg cukor

5 dkg mazsola

5 dkg csokoládé

1 dl bor

Mák réteg

20 dkg mák

1 narancs héja,

1/2 narancs leve

1/2 alma reszelve

4 dkg cukor

5 dkg mazsola

0,5 dl bor

4 evőkanál baracklekvár

Ezen kívül szilvalekvár

0,5 dl bor, kevés víz

A flódni lelke, az almaréteg a második emeleten lakik. Ez a legvastagabb réteg így nagyban meghatározza a flódnink karakterét.

Erre, újabb tésztaréteget követően, az ízesített dió kerül. Majd szilvalekvárral zárjuk a sort.

Az utolsó tésztaréteget megkenem felvert tojással és alaposan megszurkálom egy villával, hogy a gőz távozni tudjon.

Előmelegített sütőben 160 fokon közel 2 óráig sütöttem. Én először 1,5 óra sütést követően néztem meg, de a teteje még nagyon világos volt. Akkor kész a flódni, ha a teteje már szép barna. Miután elkészült, 1 órán keresztül hagytam hűlni.

Tapasztalatok:

Az egyes rétegek között vékony volt a tésztaréteg, így inkább olyan érzésem volt, mintha főleg töltelékből állna a sütemény. Szerintem legközelebb több tésztát fogok készíteni, és kicsit vastagabbra nyújtom a középső rétegeket. A tészta nagyon jól nyújtható, lisztezett sodrófára csavarva könnyen behelyezhető a tepsibe.

Raj Ráchel szerint – aki flódni témában megkerülhetetlen szakértő – egy flódni 6 centiméter magas.

Ennek a kritériumnak megfelel a pályamű, így a fenti probléma nem a rossz tepsiméretből ered (5,6-6,1 cm között változik egy szelet mérete).

Csak a felső tésztaréteget szurkáltam meg, így néhány helyen berepedezett a sütemény teteje. Legközelebb néhány ponton az egész süteményt átszúrom.

A flódni tökéletesen alkalmas arra, hogy családi sütés keretében készítsük el. Amíg az egyik tésztaréteget nyújtjuk, a gyerekek kenhetik a tölteléket. De a család minden tagját be tudjuk fogni egy-egy feladatra. De ki mosogat???

Akinek van elég ideje, nyugodtan próbálja ki ezt a finom süteményt, nem fog csalódni. Finom illatok a lakásban és egy kiadós sütemény. Úgyis közeledik a Purim…

Jó étvágyat!

Kóser de finom

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp