Kötelező a lojalitás az izraeli művészeknek?

Törvényt kezdeményez az izraeli kulturális miniszer, Miri Regev, amelynek alapján meg lehetne tagadni olyan kulturális termékek állami támogatását, amelyek alkotói nem lojálisak Izrael államhoz. Az igazságügy-minisztérium, amelyet a Zsidó Otthon nevű, markánsan jobboldali párt képviselője vezet, támogatja a kezdeményezést, amely még egyelőre nem járt az izraeli parlament előtt. Olyan kulturális szervezetek, amelyek az állam aláásására törekednek, nem részesülhetnek állami támogatásban – indokolta döntését a kultuszminiszter, aki szerint a tervezet nem sértené a véleménynyilvánítás szabadságát. Szerinte egyszerűen csak újradefiniálja a kezdeményezés a kultúrpolitika prioritásait. Számos művész és a legfőbb ügyész szerint viszont nem ez a helyzet.

Miri Regev
Miri Regev

A javaslat közvetlen előzménye lehet az izraeli ­filmrendező, Udi Aloni kijelentése a berlini filmfesztiválon. A rendező, mielőtt ­Junction 48 című filmjéért megkapta a Panorama Audience Awardot a legjobb film kategóriájában, lefasisztázta saját kormányát (élén Netanjahuval), és arra kérte Németországot, hogy szüntesse be a katonai együttműködést Izraellel.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp