Irány Kínából Izraelbe: öt nő alijázik az ősi zsidó közösségből

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kína ősi zsidó közösségéből, Kaifengből 5 nő vándorol ki Izraelbe február végén. Közel 7 éve volt utoljára kivándorlás a régióból. A nők zsidó tudományokat tanulnak majd Jeruzsálemben, amivel már Kaifengben is foglalkoztak. Utazásukat a Shavei Izrael nevű szervezet támogatja majd, fedezi a költségeiket egészen addig, amíg a Rabbinátusnál megtörténik a hivatalos betérésük, és izraeli állampolgárságot kaphatnak.

Gao Yichen (“Weiwei”), Yue Ting, Li Jing, Li Yuan, and Li Chengjin (“Lulu”).
Gao Yichen (“Weiwei”), Yue Ting, Li Jing, Li Yuan, and Li Chengjin (“Lulu”).

„Kaifeng zsidó leszármazottai élő kapcsot jelentenek Kína és a zsidóság között”, mondta Michael Freund, a Shavei Izrael non-profit szervezet elnöke. „Évszázadok asszimilációja után egyre többen érzik úgy az utóbbi időben, hogy vissza kell térniük a gyökereikhez, és erősíteniük kell a zsidó identitásukat”, tette hozzá. Az Izraelbe érkező lányokat Freund elviszi majd a Siratófalhoz, hogy ott imádkozhassanak.

Utoljára 2009-ben alijázott hét kaifengi zsidó a Shavei Izrael segítségével. A szervezet szerint a kaifengi zsidó közösséget iraki és perzsa zsidó kereskedők alapították a 8. század környékén. A Ming dinasztia idején nagyjából 5000 zsidó élt itt, de az asszimiláció és a vegyes házasságoknak köszönhetően a 19. századra számuk jelentősen csökkent. Ma nagyjából 50-100 főt számol a közösség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp