Végre eltemetik a nyilasok Dunában talált áldozatait

A Kozma utcai temető fogadja be a Margit híd felújításánál előkerült emberi maradványokat – közölte a Mazsihisz. A temetésen részt vesznek a történelmi egyházak képviselői.

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a hétfői többoldalú egyeztetés eredményéről.

2011-ben először a Népszava számolt be arról, hogy emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a második világháborúban felrobbantott budapesti Margit híd vízben lévő darabjait. A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén, a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások.

A Mazsihisz hétfői közleményében azt írta: “a fellelt csontok egy részéről bizonyosan igazolt, hogy azok zsidó származású embereké – minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőtték őket a Dunába –, a maradványok másik részénél a holtak származása nem állapítható meg teljes bizonyossággal”.

Hozzátették, hogy valamennyi érintett – így a magyarországi zsidó közösségek, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint kormányzati intézmények – egyaránt elfogadhatónak találta a Mazsihisz javaslatát, miszerint az emberi maradványok a Kozma utcai zsidó temetőben, a történelmi egyházak részvételével legyenek az arra kijelölt helyen eltemetve.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp