Ma 90 éves Kurtág György!

A ma 90 éves Kurtág György és felesége, Kurtág Márta Bach-átiratot játszanak. A felvétel a múlt héten készült.

http://www.youtube.com/watch?v=Z8lTh58jhA8

Hihetetlen odaadást és felkészülést, valódi önfeláldozást igényel, ha valaki szeretne közel kerülni a Kurtág György zenéjében lévő tartalomhoz, azon belül azokhoz a mikrogesztusokhoz, amelyekben egész világok sűrűsödnek össze – fogalmazott az MTI-nek Keller András karmester, akinek vezényletével a mai napon nagyszabású zeneakadémiai hangversennyel köszöntik a 90. születésnapját ünneplő világhírű magyar komponistát.

Keller András elmondása szerint a műsor mögötti elgondolás az volt, hogy minél többet meg tudjanak mutatni Kurtág fontos zenekari művei közül.

Elhangzik többek között a Zwiegespräch, melyet eredetileg Kurtág György és fia, ifj. Kurtág György szerzett vonósnégyesre és szintetizátorra, ezúttal azonban Olivier Cuendet zenekari hangszerelésében szólal meg. “Ez különösen izgalmas számomra, hiszen a zenekari változattal most találkoztam először” – jegyezte meg a dirigens.

“Kurtág olyan szeretetnek és elismerésnek örvend a világban, hogy mindenki szívesen játssza a műveit. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a nagyzenekari művek hatalmas apparátust igényelnek és rendkívül költséges az előadásuk, így nem elvárható, hogy minden szimfonikus zenekar hetente műsorra tűzze őket. Ezen túlmenően bizonyos darabjai olyan rendkívüli követelményeket támasztanak az előadókkal szemben, amelyekkel még a nagyon tehetséges zenészek, minden erejüket mozgósítva sem biztos, hogy meg tudnak birkózni” – mutatott rá Keller András.

Arra a kérdésre, hogy mennyit játsszák itthon Kurtág műveit, a karmester kifejtette: Magyarországon alapvetően a 20. századi és az új zene játszottsága és közönsége nincs még azon a szinten, amelyen ennek a zenének az értéke van. “De nem szabad elcsüggedni; ezért vannak a péntekihez hasonló koncertek is, hogy ezen változtassanak. Boldog vagyok, mert a Concerto Budapest közelmúltban tartott saját kortárszenei maratonját hatalmas érdeklődés övezte. Tehát igenis van közönség, csak nem könnyű megtalálni; így van remény, hogy javul a helyzet.”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp