1000 diák a Gólem Színház vendége!

Egy átlagos magyar középiskolai diák akkor találkozik a zsidó történelemmel, amikor a Holokausztról tanul, és megtanulja, hogy a zsidók nem többek egy kegyetlen háború áldozatainál. Könnyen háttérbe szorul, hogy egy élő, aktív közösségről van szó. Ezt az általános képet szeretné árnyalni a Gólem Színház legújabb ingyenes tantermi projektje, a ’Szakácskönyv a túlélésért’, amelyre várják az iskolák jelentkezését!

szakacskonyv
szakacskonyv

Legújabb tantermi projektünk zöld utat kapott!

Egy átlagos magyar középiskolai diák életében először (és nagyrészt utoljára) akkor találkozik a zsidó történelemmel, amikor a Holokausztról tanul – megtanulja, hogy a zsidók nem többek egy kegyetlen háború áldozatainál, egy történelmi kor lenyomatánál.

Könnyen háttérbe szorul, hogy egy élő, aktív közösségről van szó, melynek hagyományai és kultúrája jóval a Holokauszt előtt is létezett már, és hetven évvel azután is jelen van mindenütt.

Ezt az általános képet szeretné árnyalni a Gólem Színház legújabb projektje, a ’Szakácskönyv a túlélésért’ című előadás tantermi változata. Az előadás 2014. őszén született, és havonta pár alkalommal a főszereplő, Hédi néni nappalijába kalauzolja a nézőket.

A 20. század egészén átívelő történet egy ember életén, sorsán (és ételein) keresztül mutatja be az évszázadot; és ezzel együtt azt is igyekszik megmutatni, hogy egy ember élete akkor sem csak és kizárólag a 2. világháború borzalmairól szól, ha történetesen az 1920-as években született zsidó asszony.

A 2016-os év folyamán nagyjából ezer diák ismerkedhet meg Hédi néni életével, rendhagyó történelem óra keretében. A cél, hogy a diákok megértsék, a könyvekben megbúvó szavak és tények egyéni sorsokat takarnak. A történelem mögött emberek vannak. És ezek az emberek sokszor nem egy ország, egy nép vagy egy hadsereg vezérei, hanem mindennapi hősök, akik munkahelyükön, otthonukban, vagy akár a konyhájukban írják a történelmet.

Most ezer diák kap lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen – és azonosulhasson – egy hétköznapi hőssel, aki történetesen zsidó; és hogy közelebbi, mélyebb ismeretséget köthessen egy ma is élő, lélegző, izgalmas világgal; hogy megértse azt a csoportot, mellyel ugyanazon az országon, ugyanazon a történelmen, ugyanazon az érzelmeken osztozik, mint ők maguk.

Jelentkezni a tantermi@golemszinhaz.hu – címen lehet!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp