Francia felmérés: feszült a helyzet a kisebbségek között

A megkérdezettek fele jelentősen túlbecsülte mind a zsidóság, mind a protestánsok, mind pedig a muszlimok arányát a társadalomban, 23% pedig azt is bevallotta, hogy az elmúlt egy évben vallási alapú agresszióban is részt vett.

Egy francia zsidó alapítvány kérésére az Ipsos egy 18 hónapos, zsidókat, muszlimokat is megkérdező felmérést készített a franciaországi rasszizmus, antiszemitizmus és iszlamofóbia helyzetéről.

Az eredmények egészen beszédesnek és sokkolónak bizonyultak: a megkérdezettek egyharmada szerint például egy „rasszista helyzet” igazolható. 54% úgy vélte, hogy a bevándorlás nem gazdagítja az országot. 10-ből egy zsidó azt mondta, hogy volt fizikai atrocitás áldozata, 10-ből négy muszlimra tettek már megjegyzést vagy szóltak be neki.

A megkérdezettek fele jelentősen túlbecsülte mind a zsidóság, mind a protestánsok, mind pedig a muszlimok arányát a társadalomban, 23% pedig azt is bevallotta, hogy az elmúlt egy évben vallási alapú agresszióban is részt vett.

A zsidóság szempontjából érdekes adat, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége jól integráltnak tartja a zsidóságot, ám tízből hat megkérdezett úgy vélekedett, hogy részben a zsidók is felelősek az antiszemitizmusért (42% szerint azonban csak egy kicsit). A munkások 42%-a és a vezetők 32%-a is oszt számos, legalább öt antiszemita előítéletet. A megkérdezettek összességének 91%-a úgy véli, hogy a zsidó közösség magába fordult, 56% azt hiszi, a zsidók gazdagabbak mint, a francia átlag és sok a hatalmuk, 53% szerint jobban kötődnek Izraelhez, mint Franciaországhoz, 41% szerint túl sok a zsidó a médiában stb. A megkérdezettek 36%-a legalább (!) 5 sztereotípiával egyetértett.

A muszlim lakosság körében létező antiszemitizmust ez a kutatás is megerősítette, a muszlimok esetében a megkérdezettek 51%-a osztott legalább 5 antiszemita előítéletet (a katolikusok esetében ez a szám 35%). A megkérdezett muszlimok között erőteljesebb a homofóbia is, mint a teljes népesség körében (a teljes népesség esetében 43-45%, a muszlimok között viszont 74% mondta, hogy rosszul reagálna, ha a gyereke azonos neművel kötne házasságot).

Ami specifikusan a zsidókat foglalkoztatja: a megkérdezettek 92%-a úgy vélte, nőtt az antiszemitizmus Franciaországban. 77% a francia népességben érzi a növekedést, 91% úgy érzi, hogy a muzulmánoknál nő az antiszemitizmus, ami újabb jele a felekezetközi feszültségnek. A teljes népességgel szemben a zsidóságot az antiszemitizmus, a terrorizmus és a vallási radikalizmus sokkal jobban foglalkoztatja, mint a vásárlóerő vagy a munkanélküliség. A megkérdezett zsidók 26%-a jelezte, hogy komolyan gondolkodik a külföldre költözésen.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp