Oscar-díj: Steven Spielberg a sokszínűséget támogatja

A sokszínűség mellett érvelt Steven Spielberg, Hollywood egyik legnagyobb tekintélyű és befolyású filmese a filmakadémia tagságának megújítása körül kirobbant vitában, ugyanakkor ellenezte, hogy az idős tagoktól elvegyék a szavazati jogot. “Nagy támogatója vagyok az Oscar-díjaknak. Meglepett, hogy néhányan nem kaptak jelölést. Meglepődtem, hogy Idris Elba nem lett jelölt. Szerintem színészként és mellékszereplőként az egyik legjobb alakítást ő nyújtotta.” – mondta.

Steven Spielberg
Steven Spielberg

A filmes ugyanakkor úgy gondolja, az elmúlt évek Oscar-történetének fényében a színesbőrú alkotók jelölésének elmaradása hátterében nem a rasszizmus áll. “Nem hiszem, hogy rejtett vagy alvó rasszizmusról lenne szó, amiért ilyen sok fehér tagja van a filmakadémiának. Abban sem vagyok 100 százalékig biztos, hogy jó ötlet elvenni a szavazatot olyan akadémiai tagoktól, akik már letették a magukét az asztalra, de talán már visszavonultak a filmezéstől, viszont nagyszerű munkát végeztek, esetleg nem jelölték őket Oscar-díjra, ami mentesítené őket az új szabályok alól, de büszkén dolgoztak, és a filmipar éppen úgy az övék is. Nem állok teljes szívvel e mögött” – jelentette ki.

Spielberg hozzáfűzte, hogy a filmakadémia tagságának színesítése nagyon fontos. “De nem csak a filmakadémia a hibás, és szerintem be kell fejezni ezt az egymásra mutogatást és kipellengérezést.” Hozzátette, hogy a stúdiók döntéshozóinak, akik felveszik a stábot, a színészeket, és zöld utat adhatnak egy-egy produkciónak, szintén megvan a maguk felelőssége. A sokszínűség azon is múlik, hogy milyen történetek kerülnek a filmvászonra, ki írja a forgatókönyvet.

“Mindannyiunknak sokkal nagyobb figyelemmel kell körbenéznünk, és felkutatnunk a tehetségeket.”

Spielberg és Tom Hanks
Spielberg és Tom Hanks

Spielberg a kérdésre, hogy vajon szempont-e számára valakinek a neme vagy bőrszíne, amikor egy új filmhez vesz fel embereket, azt felelte: “Két gyermekem is fekete bőrű. Egész életemben színvak voltam.” Ha valaki végigtekint a filmjein – fűzte hozzá -, megnézi, kikkel dolgozott együtt, azt látja majd, hogy a sokszínűség mindig jellemző volt rá.

A rendező arról is beszélt, hogy változtatni kellene az Oscar-kampány szabályain. Túl sok pénz folyik el erre, és szerinte nem elég csökkenteni a kampányok összegét. Nem kellenek a drága ajándékok, ebédek. “Szerintem csak a DVD-t kellene kiküldeni a filmekről, ezen felül semmit” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ő is szereti a jó partikat, csak az szomorítja el, amikor elfelejtődik, hogy miért is kampányol valaki, és a meggyőzés ereje felülkerekedik a történet erején, és háttérbe szorítja a film valódi értékeit.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp