Arabok és zsidók békésen síelnek a véres polgárháború szomszédságában

Tisztább napokon Damaszkusz is látható Izrael egyetlen síparadicsomából, ahol zsidók és az arabok élvezik a havat a fegyveres őrök és katonák jelenlétében.

Kevés szürreálisabb hely van ezekben a napokban a világon, mint a Golán-fennsíkon található Hermon hegy. A területet még 1967-ben foglalta el az izraeli hadsereg a hatnapos háború során, és bár a nemzetközi közösség nem ismeri el az annektálását, Izrael számára stratégiai fontossággal bír a terület Libanon és Szíria közelsége miatt.

Izraeli katonák alpesi egyenruhában
Izraeli katonák alpesi egyenruhában

Amikor azonban télen leesik a hó, zsidók és arabok népesítik be Izrael egyetlen síközpontját, amely a Hermon hegyen található. Összesen 14 pálya van itt, és egyszerre 8 ezer vendéget tudnak fogadni.

Hogy nem egy átlagos helyen hódolhatnak szenvedélyüknek, azt jól mutatja az erős katonai jelenlét:mindenhol fegyveres járőröket, harci járműveket lehet látni,és táblák figyelmeztetik a síelőket arra is, hogy ne térjenek le a kijelölt pályákról, mert aknamezőre tévedhetnek.

Az idei síszezonnak ráadásul különös hátteret ad az egyre fokozódó szíriai polgárháború. Tisztább napokon még a szíriai főváros is látható a 2200 méter magasra vivő síliftekből, hiszen Damaszkusz csak 40 kilométerre van onnan. Átugrani azonban nem lehet oda, hiszenIzrael és Szíria hivatalosan ma is háborúban áll egymással.

Zsidó síelők tartanak szünetet a bár teraszán
Zsidó síelők tartanak szünetet a bár teraszán

A katonai jelenlét és a szomszédban dúló véres harcok ellenére a Hermon hegyen ugyanolyan idillinek mondható a hangulat, mint bármely más síparadicsomban. Zsidó és arab turisták élvezik együtt a mediterrán országban ritka havat,az ottani hüttében pedig forralt bort lehet inni két lesiklás között.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp