Rengeteg embert menekített ki az Iszlám Államtól a zsidó Schindler

A Montrealban élő 43 éves Mamant a nemzetközi sajtóban a „zsidó Schindlerként” emlegetik, aki az arab világban, így Irakban tett üzleti útjai során ismerkedett meg befolyásos és jó kapcsolatokkal bíró emberekkel. Állítása szerint az első száz ember kimentését saját zsebből finanszírozta.

Jihannak szerencséje volt, már ha annak nevezhető, hogy a fiatal jazidi lányt nem erőszakolták meg csoportosan az Iszlám Állam (IS) martalócai, mint a vele együtt Észak-Irakból elrabolt jazidi nők jelentős részét. Viszont megkínozták, éheztették, aztán férjhez adták egy „igaz hitű harcoshoz”.

Jihan számára a több mint egyéves fogság ma már csak rémálom: családja 7500 amerikai dollárért (kb. 2 millió forint) visszavásárolta az elhurcolt lányt. Az akcióhoz jelentős segítséget nyújtott Steve Maman Irakban tevékenykedő fogolyszabadító csapata, a kanadai üzletember által alapított szervezet, a ­CYCI meg is térítette a váltságdíjat a minden vagyonukat megmozgató szülőknek.

Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik
Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik

A Montrealban élő 43 éves Mamant a nemzetközi sajtóban a „zsidó Schindlerként” emlegetik – utalva a nácik elől zsidókat mentő német gyárosra, Oskar Schindlerre. Maman Marokkóban született, arabul is jól beszél, hat gyermek édesapja.

Az ENSZ becslése szerint az Iszlám Állam 5-7 ezer, a jazidi kisebbséghez tartozó nőt és gyereket rabolt el, 2700-an még fogságban vannak.

Sokan csodálkoznak, hogy a The Prancing Horse (Ágaskodó ló) nevű gépjármű-kereskedésében veteránautó-ritkaságokat és használt Harley Davidson motorkerékpárokat kínáló québeci vállalkozó hogyan tudott saját elmondása szerint közel 140 embert kimenekíteni. Maman azt mondja: az arab világban, így Irakban tett üzleti útjai során ismerkedett meg befolyásos és jó kapcsolatokkal bíró emberekkel. Állítása szerint az első száz ember kimentését saját zsebből finanszírozta.

Maman család
Maman család

– Hívő zsidóként és a holokauszt borzalmaival tisztában lévő emberként azt gondoltam, erkölcsi kötelességem, hogy segítsek a megsemmisítéssel fenyegetett kisebbségeken – idézte fel a kezdeteket az üzletember. Tevékenységét támogatta Kanada korábbi konzervatív miniszterelnöke, Stephen Harper.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp