Ferenc pápa: Miért nem bombázták az Auschwitzba vezető utakat?

Ferenc pápa torinói látogatása során a város történelmi központjában lévő Vittorio Veneto téren 90 ezer fiatal előtt mondott beszédet. Ferenc pápa vasárnapi beszédében kritizálta a világ nagyhatalmait a második világháborús szerepvállalásuk miatt. Szerinte a szövetségesek nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a holokausztot. A pápa feltette a kérdést: „miért nem bombázták a vasútvonalakat, amelyeken szállították a fogvatartottakat?”

Torino
Torino

„A nagyhatalmak rendelkeztek fényképekkel azokról a vasútútvonalakról, amelyeken a vonatok a halálba szállították a zsidókat, keresztényeket, romákat és homoszexuálisokat” – mondta a pápa. „Mondják meg nekem, miért nem bombázták le ezeket a vasúti utakat?”

A katolikus egyházfő a sztálini „koncentrációs táborokban” szenvedőkről is megemlékezett, melyeket a világháborút követően állították fel, valamint az örmények tömeges lemészárlását is kiemelte az első világháború idején a tragédiák sorában. A pápa a 30-as, 40-es évek világhatalmi játszmáit illetően úgy fogalmazott, hogy a nagyhatalmak felosztották Európát, mint egy tortát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp