„Nekem saját istenem van”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Popsztárhoz is méltó rajongótábora van a Facebook oldalán, ahol a paradicsom fiatalító hatásától kezdve az éppen aktuális kerti teendőkig változatos témák, tippek olvashatók. A 96 éves Bálint gazda cikkeket, könyveket ír, folyamatosan járja az országot, és örülne, ha a mezőgazdaságban és az élet egyéb területein is az európai értékek, minták lennének Magyarországon az irányadók.

Bálint gazda
Bálint gazda

Mit szól ahhoz, hogy Facebook-oldalának több mint 217 ezer lájkolója van?

Nagyon örülök. András unokám kezeli, az anyagokat én keresem hozzá.

A paradicsom fiatalító hatásától kezdve az éppen aktuális kerti teendőkig változatos témák, tippek olvashatók az oldalán. Hol találja őket?

Elég sok szakirodalmat olvasok, külföldi folyóiratokat is, de a világhálón is keresgélek. Európai emberként szeretek élni.

Könnyen megy?

Nem kevésbé nehéz, mint József Attila idejében volt. Szép életcél a humanizmus és a demokrácia. Ezek fontosak számomra és az is, hogy megismerjem más népek kultúráját, s tiszteletben tartsam mások véleményét, akkor is, ha nem egyeznek az enyémmel. Örülnék, ha ez az életfelfogás szélesebb körben is terjedne itthon.

A júliusban ünnepelte 95. születésnapját, mégis minden nap dolgozik, cikkeket, könyveket ír, folyamatosan járja az országot, előadásiban népszerűsíti a mezőgazdaságot. Milyen eredménnyel?

Egyik legnagyobb élményem az volt, amikor néhány éve Tarnabodon, ahova évente többször megyek, odaszaladt hozzám egy cigányasszony, megölelt és azt mondta, Gyuri bácsi, nem lesz baj a télen, mert van a pincében 8 zsák saját burgonyám.

Bálint gazda feleségével, Récsey Antóniával
Bálint gazda feleségével, Récsey Antóniával

És mi a következő?

Tény, hogy az agrárgazdaság és a kiskertek segíthetnek a mélyszegénységből és a morális válságból való kilábalásban. Ha például valaki kukoricát termel vagy disznót hizlal, akkor nem veszi el más javait, hanem értékeli a munkát és annak gyümölcsét. A rossz körülmények között élők kezét fogni kell, persze bőrszíntől függetlenül. Kell egy segítő, például polgármester, kántor vagy bárki. És tudomásul kell venni, hogy a gondolkodásmód megváltozása nem megy egyik napról a másikra, sok idő és türelem kell hozzá. A magaságyások mára elterjedtek, szociális intézményekben, iskolákban és egyre több magánkertben is találkozni velük. Saját környezetemben, barátaimnál is tapasztalom, hogy mennyit segít például a tolókocsisokon, a gyengénlátókon, a fogyatékosoknak, meg persze mindenkinek, elfoglaltságot és ennivalót is ad, a gyerekek is szeretik megdézsmálni. Ez is egy eszköz, hogy a természet iránt újra felkeltsük az érdeklődést.

A magaságy(ás) praktikus, mert ha elég magasra építjük, nem kell hajolgatni kertészkedés közben, kis helyen sokféle növényt termeszthetünk, a magasság és a keret távol tarthatja a háziállatokat és a kártevőket. Az igazi magaságy több rétegből – faágakból, gallyakból, papírból, fűnyesedékből, szalmából, konyhai szerves hulladékból, komposztból és kerti földből – álló, kb. 120 cm magas ágyás, amelyet egy keret (fa, kő, fém, gally, ízléstől függően) vesz körül. Fontos, hogy minél több nap érje, ezért észak-déli tájolása a legcélszerűbb.

magaságy
magaságy

Foglalkozik aktuálpolitikával?

A 4 éves politizálás volt életem legnagyobb zsákutcája. De ma is érdekelnek a hírek, a feleségem néha szid is, hogy ennyire a szívemen viselem a gondokat.

Mit szól ahhoz, hogy a vidékfejlesztési miniszter szerint szarvasgomba nagyhalatom leszünk?

Jót nevettem, amikor hallottam. Véletlen szerencse, hogy az a példány előkerült. Az éghajlatunk ugyanis nem megfelelő hozzá.

Idén áprilisban egy talk showban azt mondta, ma is érzi a koncentrációs tábor szagát. A matthauseni táborból jött haza 1945-ben, három nyelven beszélt, lett volna lehetősége külföldre mennie. Miért maradt mégis itthon?

Egy szanatóriumban kezeltek, elfagyott a lábam, csontsovány voltam. Apácák ápoltak, különösen az egyikükre a mai napig meghatottsággal emlékszem, németül beszélgettünk. Úgy jöttem haza, hogy nem kell revansot venni a vélt vagy valós ellenségeken. Egyébként egy amerikai, magyar származású százados próbált lebeszélni, hogy hazamenjek, elintézte volna, hogy külföldön élhessek, dolgozhassak. De kettős kötelékem van ehhez a földhöz: egész kultúrám magyar, hiába ismerem és szeretem a német vagy az angol irodalmat, a másik pedig a termőföld. Minden elődöm a földdel foglalkozott, apám földbirtokos volt, az ő számára a termőföld volt a legnagyobb kincs, erre tanított engem is. Ma is azt tartom az ország legnagyobb értékének, sajnos mégsem becsülik meg. Európában nálunk van arányaiban a legtöbb megműveletlen terület.

Nem érzett haragot, csalódottságot szülőföldjének lakosai iránt?

Bennem a szégyenérzet volt a legerősebb, szégyelltem, hogy 25 éves, erős, egészséges fiúként nem tudtam semmit tenni az ellen, hogy az anyámat, nővéremet, húgomat bevagonírozzák. A szégyenérzet miatt nem beszéltem soha erről. A családomnak is csak szűkszavúan. Gyerekkoromban kérdeztem apámat, én miért nem vagyok megkeresztelve, azt mondta, majd akkor, ha a zsidókat nem fogják üldözni. 1945-ben a szanatóriumban megkeresztelkedtem, úgy éreztem, apám felmentést adott. Sokféle vallás művelői vannak körülöttem: feleségem katolikus, baráti a kapcsolatom a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökével, de Iványi Gáborral is, gyakran hívnak meg a Hit Gyülekezete rendezvényeire, sokan kertészkednek közülük. Somogyvámoson, a krisnások farmját is évente meglátogatom. Nekem saját istenem van.

A kertünkben áll egy idős kajszibarack fa. Amikor kimegyek a kertbe, s megállok mellette, úgy érzem, olyan, mint én. Mindkettőnkön sok a seb, nehéz dolgokat vészeltünk át, sok mindent megéltünk. De még mindig jól terem…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp