Holokauszt-per indul Amerikában a magyar kormány és a MÁV ellen

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az amerikai fellebbviteli bíróság a minap döntött arról, hogy első fokon újratárgyalják a holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja által a indított pert, amelyben azzal vádolják a magyar államot és a MÁVot, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bírósága múlt pénteken döntött így az eredetileg 2010-ben indított perben. A 14 felperes azzal vádolta meg most a magyar államot, a MÁV-ot – illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt.-t, mint a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódját –, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

Az Élet menete látogats Budapestről Auschwitba
Az Élet menete látogats Budapestről Auschwitba

 A magyar kormányt még sosem perelték be a nácikkal való kollaboráció miatt, írja a Ynetnews, holott Magyarország az egyetlen állam, amely nem állapodott meg a holokauszt túlélőkkel, illetve leszármazottaikkal a kárpótlás mértékéről.

A most indított pert 6 Izraelben élő magánszemély, illetve kanadai, ausztrál és egyesül államokbeli állampolgárok indították.

“Ez egy fontos per kezdetét jelzi 71 év után. A múltban voltak kísérletek arra, hogy a magyar náci bűnösök fizessenek jóvátételt, de most először perli valaki a magyar kormányt. A náci bűnök főként olyan helyeken – például Lengyelországban – voltak jellemzőek, ahol nem volt független kormányzás, és a nácik a saját rezsimjüket ültették a hatalomba, ám Magyarországnak független kormánya volt, és a kezdetektől antiszemita volt”, mondta Marc Zell amerikai-izraeli ügyvéd.

Auschwitzba induló vonat
Auschwitzba induló vonat

“Általában lehetetlenség egy kormányt egy másik országban beperelni, de az Egyesült Államokban bizonyos esetekben van erre lehetőség, de csak akkor, ha a kormány vagy állami cég vétett a nemzetközi jog ellen és tulajdont sajátított ki”, magyarázta Zell.

Ezért indítottak pert az áldozatok magánvagyonának eltulajdonítása miatt.

Az NFM azonban továbbra is úgy véli, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk. A minisztérium tájékoztatása szerint az újratárgyalásról szóló döntés nem érinti az amerikai bíróság nem vagyoni jellegű igényeket illető, 2014-ben hozott első fokú döntését, amely alapján Magyarországgal szemben teljes körben megszüntették az eljárást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp