Holokauszt-per indul Amerikában a magyar kormány és a MÁV ellen

Az amerikai fellebbviteli bíróság a minap döntött arról, hogy első fokon újratárgyalják a holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja által a indított pert, amelyben azzal vádolják a magyar államot és a MÁVot, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bírósága múlt pénteken döntött így az eredetileg 2010-ben indított perben. A 14 felperes azzal vádolta meg most a magyar államot, a MÁV-ot – illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt.-t, mint a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódját –, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

Az Élet menete látogats Budapestről Auschwitba
Az Élet menete látogats Budapestről Auschwitba

 A magyar kormányt még sosem perelték be a nácikkal való kollaboráció miatt, írja a Ynetnews, holott Magyarország az egyetlen állam, amely nem állapodott meg a holokauszt túlélőkkel, illetve leszármazottaikkal a kárpótlás mértékéről.

A most indított pert 6 Izraelben élő magánszemély, illetve kanadai, ausztrál és egyesül államokbeli állampolgárok indították.

“Ez egy fontos per kezdetét jelzi 71 év után. A múltban voltak kísérletek arra, hogy a magyar náci bűnösök fizessenek jóvátételt, de most először perli valaki a magyar kormányt. A náci bűnök főként olyan helyeken – például Lengyelországban – voltak jellemzőek, ahol nem volt független kormányzás, és a nácik a saját rezsimjüket ültették a hatalomba, ám Magyarországnak független kormánya volt, és a kezdetektől antiszemita volt”, mondta Marc Zell amerikai-izraeli ügyvéd.

Auschwitzba induló vonat
Auschwitzba induló vonat

“Általában lehetetlenség egy kormányt egy másik országban beperelni, de az Egyesült Államokban bizonyos esetekben van erre lehetőség, de csak akkor, ha a kormány vagy állami cég vétett a nemzetközi jog ellen és tulajdont sajátított ki”, magyarázta Zell.

Ezért indítottak pert az áldozatok magánvagyonának eltulajdonítása miatt.

Az NFM azonban továbbra is úgy véli, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk. A minisztérium tájékoztatása szerint az újratárgyalásról szóló döntés nem érinti az amerikai bíróság nem vagyoni jellegű igényeket illető, 2014-ben hozott első fokú döntését, amely alapján Magyarországgal szemben teljes körben megszüntették az eljárást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp