Imádkozó nők a Siratófalnál az elmúlt 100 évben

Új fejezetet nyithat a modern zsidó történelemben az izraeli kormány azon döntése, amely szerint nők és férfiak vegyesen is imádkozhatnak majd a Siratófalnál, illetve, hogy nők is vezethetnek imádságokat a helyszínen. Annak a vitának, amely a jelenlegi döntéshez vezetett hosszas előtörténete van. Az 1800-as években és azt megelőzően a Siratófalnál történő imádkozás inkább egyéni zarándokutak keretében zajlott. Ezekben az időkben férfiak és nők elkülönültek egymástól, de kisebb csoportokban imádkoztak, és nem választotta el őket kerítés egymástól.

A nemek szigorú elkülönítésére az 1900-as évek elején került sor, amikor rengeteg askenázi ortodox zsidó telepedett le Jeruzsálemben.

A 1920-as évekre egyre feszültebb lett a viszony zsidók és arabok között, ezért a kerítés egyfajta szimbólumává vált annak, hogy ezt a területet a zsidók felügyelik. 1948-tól a zsidók ki voltak tiltva erről a helyről egészen 1967-ig, amikor az izraeliek elfoglalták Kelet-Jeruzsálemet. A 6 napos háború után szinte azonnal kirakták a kerítést az ortodox zsidók, mivel az izraeli kormány elismerte az ortodox felügyelet elsőbbségét, és ezzel kiszorultak a területről a nem-ortodox zsidók.

1967 óta állandó vita folyik a Siratófalnál történő imádkozás miatt, amely elvezetett ahhoz a történelmi kompromisszumhoz, amely 2016-ban született.

Amikor a tér megnyílik majd a vegyes imádságok megtartásához, sokak szerint néhány év múlva, az reprezentálni fogja az izraeli kormány és számos reform, valamint konzervatív csoport és a feminista Siratófal asszonyai megállapodását. A kormány mostani döntésében jelentős szerepet játszottak az amerikai zsidók, ezért egyesek azt remélik, hogy Izrael és az amerikai zsidó közösség kapcsolata is javulni fog egy olyan időszakban, amikor sokan azzal vádolják Izraelt, hogy korlátozza a szabad vallásgyakorlást.

Történelmi adalékok

1967

Az izraeli katonák elfoglalják az óvárost, és a Siratófalhoz vonulnak imádkozni és sírni. David Rubinger ikonikussá vált képén ejtőernyősök láthatók a Siratófallal a háttérben.

1968

Az egyik legelső összecsapás akkor következett be, amikor a Progresszív Zsidók Világszervezete vegyes imádkozást szeretett volna szervezni a Siratófalhoz,  de a Vallásügyi Minisztérium betiltotta az összejövetelt, ortodox csoportok pedig nagy számban vonultak ki a térre, hogy ellehetetlenítsék a progresszívek ceremóniáját.

1988

Megalakul a Siratófal Örökség Alapítvány, amelyet az izraeli kormány azzal a céllal hozott létre, hogy a világ zsidóságát közelebb hozza Jeruzsálemhez, illetve felügyelje a Fal és a mögötte húzódó csatornarendszer állapotát. Az alapítvány ezen kívül azt is ellenőrizte, hogy a téren a nők el legyenek különítve a férfiaktól, és hogy ne imádkozhassanak Tórával és imasállal.

Ugyanebben az évben tartják az első feminista konferenciát Jeruzsálemben, amelynek keretében a nők Tórával és imasállal imádkoznak a Siratófalnál. A Siratófal asszonyai nevű feminista csoport szerint számos atrocitás érte őket ultra-ortodox férfiak és nők részéről.

1989

A feministák benyújtják első petíciójukat a Legfelsőbb Bíróságnak, amelyben azt kérik, hogy imádkozhassanak Tórával és imasállal a Siratófalnál. A bíróság megtiltja ezt, majd az Igazságügyi Minisztérium hoz döntést, amelynek értelmében fél év börtönre és pénzbírságra ítélhető az, aki eltér a szabályozástól. Megalakul a Siratófal Asszonyai Nemzetközi Szervezete az Egyesült Államokban.

1994

A Legfelsőbb Bíróság megbünteti a két feminista szervezetet, ám a tárgyalást vezető bíró azt javasolja, hogy a kormány próbáljon megoldást találni a feszült helyzetre.

1998

10 év patthelyzet után a kormány felajánlja a Siratófal asszonyainak a fal déli részén álló archeológiai területet, a Robinson Diadalív környékét imádkozásra, ám a feministák elutasítják ezt, és továbbra is havi rendszerességgel imádkoznak a fő helyszínen.

2013

Ismét petíciót nyújt be a Siratófal asszonyai és több más szervezet a Legfelsőbb Bírósághoz azzal, hogy a nők és a nem-ortodox zsidók nem részesülnek egyenlő bánásmódban a Siratófalnál. Hatalmas tömeg gyűlik össze a következő imádsághoz, amely után a rendőrség több feministát letartóztat. Áprilisban tárgyalások kezdődnek a feministák, Benjamin Netanyjahu kormányfő és Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség házelnöke között a helyzet rendezésére.

2016

Három év tárgyalásai után a kormány, a feminsták, a reform és a konzervatív mozgalmak is megállapodnak abban, hogy a Robinson Diadalív környékén kialakítanak egy vegyes imádkozó helyet. A Siratófal asszonyai tovább folytatják tiltakozásukat az ortodox részen addig, amíg meg nem épül meg a saját részlegük.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp