Franciaország elismeri a palesztin államot, ha nem rendeződik az izraeli-palesztin konfliktus

Franciaország még egy próbát tesz az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, azonban ha erőfeszítései eredménytelennek bizonyulnak, elismeri az önálló palesztin állam létét – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter múlt hét pénteken. Az elkövetkező hetekben Franciaország egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítása céljával – mondta Fabius a Franciaországban akkreditált külföldi diplomaták párizsi összejövetelén.

Laurent Fabius
Laurent Fabius

Párizsi diplomáciai források szerint a nyár folyamán rendeznék meg a konferenciát, amelyen a palesztin és az izraeli fél, illetve amerikai és európai partnereik is részt vennének.

A francia külügyi tárca vezetője egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét. Fabius sajnálatosnak mondta azt, hogy Izrael folytatja a palesztin területek gyarmatosítását, és bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért a minap kirohanást intézett az ENSZ-főtitkár ellen.

Ban Ki Mun kedden a Biztonsági Tanácsban élesen bírálta, és provokatívnak minősítette Izraelt a megszállt palesztin területeken folytatott telepítési tevékenysége miatt. Ban Ki Mun szerint kétségek merültek fel, hogy az izraeli kormány tényleg elkötelezte-e magát az izraeli-palesztin viszály két, egymás mellett élő állam létére alapozott megoldása mellett.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy jeruzsálemi nyilatkozatban visszautasította a főtitkár szavait, mondván, azok csak “a terrorizmust támogatják”. “A palesztin gyilkosok nem államot akarnak építeni, hanem nyilvánosan kihirdették, hogy le akarnak rombolni egy államot. Az ENSZ hosszú ideje elveszítette a semlegességét és az erkölcsi erejét” – vágott vissza.

Jeruzsálemben a múlt héten jóváhagyták százötven hektárnyi termőföld kisajátítását a ciszjordániai Jerikó mellett, olyan területen, amely a palesztinok szerint a leendő államuknak jár. Előzőleg 2014-ben is állami tulajdonba vettek ilyen nagyságrendű földterületet.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet is kijelentette, hogy Washington erősen ellenzi a telepesítést. “Az izraeli telepek fejlesztését célzó program alapvetően összeegyeztethetetlen a kétállami megoldással, és indokolt kétségeket ébreszt Izrael hosszú távú szándékai iránt” – mondta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp