Tejfölös sütőtök krémleves sült zöldségszeletekkel

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Néhány hónappal ezelőtt egy salátakísérlet folyamán találkoztam először a stájerek „zöld aranyával”, a tökmagolajjal, mely sokak szerint az olívaolajhoz hasonlóan igazi csodaszer. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. A tökmagolaj kiváló minőségét mi sem igazolja jobban, mint hogy 1998 óta az Európai Unió által védett regionális márka. A stájerek büszkeségét hideg sajtolással készítik, ezért nem sérülnek, bomlanak le a benne található telítetlen zsírsavak és vitaminok. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, lassítja az érelmeszesedést, javítja az agyi keringést, valamint prosztata problémák megelőzésére is alkalmas. Mindemellett a stájer tökmagolaj kiválóan alkalmazható a szépség megőrzésére, regenerálja, tisztítja és antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, gyorsítja a haj növekedését és megállítja a hajhullást.

Az alábbi recept elkészítésével hamisítatlan téli hangulatot varázsolhatunk otthonunkba, miközben a tökmagolaj jótékony hatásait is élvezhetjük.

Hozzávalók:

600 g sütőtökhús, héj nélkül

40 g vaj

60 g felkockázott mogyoróhagyma

1 összeaprított fokhagymagerezd

1/2 teáskanál Curry por

100 ml fehérbor

600 ml baromfi húsleves

200 ml tejszínhab

só, bors

őrölt szerecsendió

40 g Crème fraîche (tejföl)

2-3 evőkanál felvert tejszín

70 g meghámozott sárgarépa

70 g meghámozott zeller

1/2 póréhagyma

400 g növényi olaj

4 evőkanál felaprított tökmag

2 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés:

A sütőtök húsát kockára vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd megpirítjuk rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük kevés Curry porral és meglocsoljuk fehérborral. Felöntjük a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyjuk összefőni, közben sóval, borssal és őrölt szerecsendióval megízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet beleöntjük egy mixerbe és finom pürévé aprítjuk. Ezután egy apró szemű szűrőn átpasszírozzuk egy fazékba és még egyszer összefőzzük. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverjük.

A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük (ha van, akkor szeletelő géppel). A póréhagymát először félbevágjuk, megmossuk és kb. 5 cm-es darabokra szeljük, majd apró csíkokra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, amiben kisütjük a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtettük őket egy konyharuhán, ízlés szerint megsózzuk.

A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálaljuk, az összeaprított tökmagot a tetejére hintjük, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítjük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp