A Veritashoz kerülnek a zsidó kárpótlások papírjai

A Mazsihisz azt szeretné, ha a iratok a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerülnének, mivel a zsidó hitközség szerint ezek az iratok érzékeny információkat tartalmaznak, a Veritas esetében pedig nincs meg a szükséges közbizalom.

A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint a Zsidó Közösségi Kerekasztal múlt heti zárt ülésén a szervezet vezetői – köztük Heisler András Mazsihisz-elnök – is azt kérte Lázár Jánostól, hogy a Kárpótlási Irattár ne kerüljön szaklevéltárként a Veritashoz, hiszen a 14 kilométernyi anyag tíz százaléka a zsidó kárpótlás irata, és érzékeny információkat tartalmaz, a Veritas esetében pedig nincs meg a szükséges közbizalom.

Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója
Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója

A Mazsihisz azt szeretné, ha a iratok a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerülnének. Heisler András megerősítette munkatársunknak, hogy valóban megfogalmazták ezt a kérést. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára – aki szintén állandó résztvevője a kerekasztal-tanácskozásoknak – kedden  érdeklődésünkre azt mondta: már van érvényes kormányrendelet arról, hogy a kárpótlási irattár szaklevéltárként a Veritashoz kerül.

A kormányrendeleten nem módosítanak. „De kölcsönösen keressük a módját, miként lehet olyan garanciákat adni a döntést nehezményező zsidó szervezeteknek, hogy a bizalmatlanság megszűnjön” – mondta lapunknak Latorcai Csaba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp