Iskolákban és börtönökben is vetítik ma Irena Sendler megrázó történetét

Ma, január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon tartják Andrzej Wolf Irena Sendler története című filmjének világpremierjét, amely a Világ Igaza címmel kitüntetett, bátor és jószívű lengyel ápolónő életéről szól. A bemutató fő helyszíne az Európa Tanács strasbourgi székhelye, de világszerte – egy időben – kétszáz iskolában, főként a nevét viselő negyven intézményben is levetítik.

Irena Sendler történetét ezen a napon a lengyelországi Opole régió összes börtönében is láthatják. (Wolf alkotása – a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni kampány részeként – már szeptemberben szerepelt a lengyel büntetés-végrehajtási intézetekben.)

Irena Sendler 1910. február 15-én Lengyelországban született, lengyel katolikus szociális munkás volt, aki a Lengyel Földalatti Államban és a Żegota ellenállási mozgalomban dolgozott a németek által megszállt Varsóban a második világháború idején. Társaival együtt 2500 zsidó gyereket mentett ki a varsói gettóból, majd hamis papírokkal ellátva, családoknál és árvaházakban helyezte el őket.

Irena Sendler
Irena Sendler

 

1965-ben megkapta a Jad Vashem Világ Igaza díját. 

1983-ban Az Izrael Intézet parancsoki keresztjével is megtisztelték. A lengyel kommunista kormány csak ebben az évben engedte meg, hogy külföldre utazhasson Izraelbe a kitüntetés miatt.

2003-ban II. János Pál pápa személyes levélben köszönte meg Irenának a háborúban nyújtott segítségét. 2003. október 10-én Fehér Sas-rendet kapott, amely Lengyelország legmagasabb civil kitüntetése és Washingtonban, az Amerikai Lengyel Kulturális Centrumtól Jan Karski-díjat bátorságáért és jó szívéért.

2007. március 14-én kitüntette őt Lengyelország szenátusa. 97 évesen már nem volt olyan állapotban, hogy átvehesse a díját, helyette egy levelet írt, melyet az egykor általa csecsemőként megmentett Elżbieta Ficowska vitt el. 2007. április 11-én ő kapta meg legidősebb korában aMosoly rendjének kitüntetését.

98 évesen, 2008. május 12-én hunyt el. 2009. májusában Irena Sendlert az Audrey Hepburn Humanitárius Posztumusz Díjában részesítették.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp