Iskolákban és börtönökben is vetítik ma Irena Sendler megrázó történetét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ma, január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon tartják Andrzej Wolf Irena Sendler története című filmjének világpremierjét, amely a Világ Igaza címmel kitüntetett, bátor és jószívű lengyel ápolónő életéről szól. A bemutató fő helyszíne az Európa Tanács strasbourgi székhelye, de világszerte – egy időben – kétszáz iskolában, főként a nevét viselő negyven intézményben is levetítik.

Irena Sendler történetét ezen a napon a lengyelországi Opole régió összes börtönében is láthatják. (Wolf alkotása – a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni kampány részeként – már szeptemberben szerepelt a lengyel büntetés-végrehajtási intézetekben.)

Irena Sendler 1910. február 15-én Lengyelországban született, lengyel katolikus szociális munkás volt, aki a Lengyel Földalatti Államban és a Żegota ellenállási mozgalomban dolgozott a németek által megszállt Varsóban a második világháború idején. Társaival együtt 2500 zsidó gyereket mentett ki a varsói gettóból, majd hamis papírokkal ellátva, családoknál és árvaházakban helyezte el őket.

Irena Sendler
Irena Sendler

 

1965-ben megkapta a Jad Vashem Világ Igaza díját. 

1983-ban Az Izrael Intézet parancsoki keresztjével is megtisztelték. A lengyel kommunista kormány csak ebben az évben engedte meg, hogy külföldre utazhasson Izraelbe a kitüntetés miatt.

2003-ban II. János Pál pápa személyes levélben köszönte meg Irenának a háborúban nyújtott segítségét. 2003. október 10-én Fehér Sas-rendet kapott, amely Lengyelország legmagasabb civil kitüntetése és Washingtonban, az Amerikai Lengyel Kulturális Centrumtól Jan Karski-díjat bátorságáért és jó szívéért.

2007. március 14-én kitüntette őt Lengyelország szenátusa. 97 évesen már nem volt olyan állapotban, hogy átvehesse a díját, helyette egy levelet írt, melyet az egykor általa csecsemőként megmentett Elżbieta Ficowska vitt el. 2007. április 11-én ő kapta meg legidősebb korában aMosoly rendjének kitüntetését.

98 évesen, 2008. május 12-én hunyt el. 2009. májusában Irena Sendlert az Audrey Hepburn Humanitárius Posztumusz Díjában részesítették.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp