Fogadjunk, hogy nem tudtad! 5 érdekesség Simon Wiesenthalról

Az 1977-ben alapított zsidó emberi jogi csoportot Simon Wiesenthalról nevezték el. Ennek a gesztusnak köszönhetően Wiesenthal neve ismert lett az egész világon. A Simon Wiesenthal Központ mára egy globális jogvédő irodává vált, egy olyan ember élő testamentumává, aki nem hagyta, hogy a világ megfeledkezzen a holokausztról.

“A gonosz térnyeréséhez elegendő annyi, hogy a jó tétlenek legyenek” (Simon Wiesenthal)

1. Utolsó leheletéig dolgozott

2005 December 20-án Bécsben hunyt el az a férfi, akit a holokauszt lelkiismereteként emlegetett a világ. Simon Wiesenthal 96 éves volt ekkor, és még élete utolsó napjaiban is azon dolgozott, hogy a náci bűnösöket bíróság elé állítsa.

2. Szerény kezdetek

1908. december 31-én Szymon Wiesenthal néven született Nyugat-Ukrajna egyik szegénynegyedében. Wiesenthal apja cukrot árult, és ezzel viszonylag jól keresett, ám a család a túlélésért küzdött a forrongó szovjet, ukrán és lengyel politikai összecsapások közepette.

3. Magánélete

Minden nehézség ellenére Wiesenthal építésznek tanult, mielőtt a háború kitörése véget vetett a szakmai fejlődésének. Feleségül vette gimnáziumi szerelmét, Cylát, majd a házaspárt 1941-ben deportálták. Wiesenthalnak sikerült megszöktetni a feleségét, elhitette róla szőke haja miatt, hogy lengyel katolikus.

4. Szabadulás

Wiesenthal 1943-ban szabadult, és a lengyel ellenállásnak kezdett dolgozni. 1944-ben újra elfogták és a Gross-Rosen táborba zárták, majd két halálmenetet élt túl, először Chemnitzbe, aztán Mauthausenbe kellett elgyalogolnia.

Végül Mauthausenben érte a felszabadulás. Kórházban töltött 3 hónapot, mert az egyik lábujját amputálni kellett, és az erőltetett menetek miatt a lába üszkösödni kezdett. Amikor az amerikai csapatok elérték a tábort, a 190 centi magas férfi 45 kiló volt.

5. Egy élet munkája

Wiesenthal segített elkapni Adolf Eichmannt, a holokauszt egyik legvéreskezűbb gyilkosát. A világ kobábban azt hitte, Eichmann már halott, ám a háborús bűnös elfogásával Izrael történetének egyik leghíresebb bírósági tárgyalása vette kezdetét, és végül Eichmannt 1962-ben felakasztották.

Wiesenthal összesen 1100 nácit állított bíróság elé, többek között azt a férfit, aki Anne Frank deportálásáért is felelős volt. Robert F. Kennedyvel együttműködött annak a jogi környezetnek a megteremtésében, hogy ne legyen elévülési ideje a náci bűnöknek. Ő hozta nyilvánosságra Raoul Wallenberg történetét is, aki több ezer magyar zsidót csempészett ki az országból. Wiesenthal dokumentumokat gyűjtött, tanúvallomásokat rögzített, és beutazta az egész világot, hogy a holokasztról mindenki tudjon.

„Úgy gondoltam, hogy az önmagam számára kijelölt feladat szent, és az elszántságom csak annál jobban megerősödött, minél többet tudtam meg a zsidók megaláztatásairól”, írta a memoárjában. „Ezért vadásztam le Eichmannt is.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp