Koncentrációs táborból luxus hotel?

A második világháború után számos európai koncentrációs tábor komor emlékhelyévé vált az ott elhunytaknak. Ám az egyik ilyen kivégzőhelyet, sokak felháborodására, elképzelhető, hogy tengerparti luxus szállodává alakítanak a közeljövőben. Az Adriai-tengeren álló lakatlan Mamula-sziget, amelynek csupán 200 méter az átmérője, alig látható porszem a térképen. A sziget a Kotori-öbölben helyezkedik el Montenegro és Horvátország határán, és főként egy 19. századi erődítmény található rajta.

A második világháború alatt Mamulát koncentrációs tábornak használták a fasiszta Benito Mussolinit szolgáló, megszálló olasz csapatok. Feltételezések szerint 2300 embert börtönöztek itt be, akik közül fogvatartóik 130-at megöltek vagy halálra éheztettek.

A szigeten történtek ihlették meg az 1950-ben készült Mamula Tábor című filmet is.

A borzalmas múlt éles ellentétben áll a szigeten tervezett beruházással.

Mamula szigete
Mamula szigete

A montenegrói kormány zöld lámpát adott annak a projektnek, amely átalakítaná Mamulát egy medencével, jacht kikötővel, fürdőkkel, éttermekkel, szórakozóhelyekkel felszerelt komplexummá. A helyi kormány ezen kívül 49 éves bérleti szerződést írt alá a sváci-egyiptomi ingatlanfejlesztővel, az Orascommal négyzetméterenként 1,64 dollárért.

Az Orascom állítása szerint 16,3 millió dollárba fog kerülni a beruházás.

„Két választásunk volt: hagyjuk szétrohadni a szigeten lévő épületet, vagy találunk befektetőt, aki hajlandó ezt rendbe hozni, és a látogatók számára megnyitni”, mondta Olivera Brajovi a montenegrói turizmusért felelős nemzeti igazgatóság vezetője.

A Salt & Water, a dizájnért felelős cég azt írta a weboldalán, hogy a cél Montenegro egyik legimpozánsabb építészeti alkotásának állagmegőrzése.

Ám sokan, többek között a koncentrációs táborban szenvedett rabok hozzátartozói, fel vannak háborodva az ötleten. „A történelem arcul köpése, hogy egy olyan helyen építenek fel egy szórakozónegyedet, ahol emberek szenvedtek, sokakat meg is semmisítettek”, mondja Olivera Doklestic.

Doklestic nagyapja, apja és nagybátyja is ebben a börtönben raboskodott. „Egyetlen koncentrációs tábort sem alakítottak még át hotellé”, mondja.

A Balkan Inside nevű híroldal szerint a montenegrói kormány azzal védi a döntést, hogy a projekt fel fogja lendíteni a helyi gazdaságot.

A kormány emlékszobát vagy múzeumot kíván fenntartani a helyszínen a háborús szörnyűségek emlékére.

A mamulai beruházás körül 2013-ban alakult ki vita, amikor a kormány kiváló befektetésként reklámozta a szigetet, amely alkalmas lenne a gazdagok luxus nyaralási igényeinek kielégítésére.

Az Egyesült Nemzetek korábbi főtitkára, Boutros Boutros-Ghali szintén bírálta a terveket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp