Alig egy centiméteres cipőt ajándékozott a múzeumnak egy holokauszt-túlélő

Batszewa Dagan, 90 éves, lengyel származású holokauszt túlélő egy apró, alig egy centiméteres pár cipőt ajándékozottszerdán az Auschwitz múzeumnak. Az ajándék apró, ám története annál erősebb. Ez a kis cipő segített az egyébként pedagógus és költő Batszewa Dagan-nak túlélni a haláltáborokat. Batszewa Dagan 1926-ban, Lódzban született még Izabella Rubinstein néven. Amikor a németek lerohanták Lengyelországot és bevonultak a szülővárosába, egy kis faluba szökött, Rodomiába. Ott tartózkodása alatt részt vett egy cionista ifjúsági szervezet, a Ha-Szomer Ha-Cair titkos munkájában. Később a varsói gettóba utazott, hogy a szervezet újságját terjessze.

1942-ben megszökött a gettóból és hónapokig bujkált, amikor a németek elfogták és 16 évesen az auschwitz-birkenaui táborba vitték. Ott maradt egészen 1945-ig, amikor is a németek, a szovjet csapatok közeledtére elkezdték eltüntetni a nyomokat és részlegesen kiüríteni a tábort. Batszewát először a ravensbrücki, utána a malchowi táborba vitték, amelyet 1945. május 2-án brit katonák szabadítottak fel. A háború után Izraelbe költözött. Később pedagógusként és pszichológusként dolgozott, ezen kívül költőnőként vált ismertté.

Az apócska szerencsehozó cipőket az auschwitzi táborban ajándékozta neki az egyik fogolytásra. A németországi zsidó nő, mindig szomorúan mesélt neki a lányáról, és arról, hogy valószínűleg soha többé nem látja újra. A lánya és a férje ugyanis Németországban maradtak, de se erről, sem a nő kilétéről nem sikerült utólag semmit megtudni. A nő a táborban halt meg.

Egyszer, Batszewa Dagan meglepetésére ezeket az apró cipőket adta neki, azzal, hadd vigyék el őt a szabadságba. A cipőket egy apró bőrdarabból varrta, a társaitól szerzett a munkához tűt és cérnát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp