Meghalt a brit Schindler

96 éves korában elhunyt Lord George Weidenfeld zsidó származású brit milliárdos. A “brit Schindlerként” emlegetett férfi számtalan közel-keleti keresztény életét mentette meg az Iszlám Állam vérengzésétől.

A zsidó származású brit nemes Ausztriában született 1919-ben. Ausztria náci megszállása után keresztények menekítették át Nagy-Britanniába 1938-ban. A BBC-nél kezdett el dolgozni, a háború után pedig könyvkiadót alapított. 1949-ben lett brit állampolgár, 1969-ben ütötték lovaggá.

Lord Weidenfeld
Lord Weidenfeld

Lord Weidenfeldet menekülése közben keresztények látták el ruhával, élelemmel, és segítettek neki eljutni Nagy-Britanniába. Mikor sikeres, tehetős üzletember lett, úgy döntött, úgy szeretné leróni háláját: keresztényeket kezdett kimenekíteni az Iszlám Állam karmaiból.

“Tartozom ennyivel a megmentőimnek. A keresztények rengeteg gyerek életét mentették meg azzal, hogy Angliába hozták őket. Nagyon bátor cselekedet volt, és a zsidóknak is ki kell mutatniuk a hálájukat, és kötelességük segíteni a bajba jutott keresztényeken.” – mondta egy interjúban.

Weidenfeld alapítványa 12-18 hónapig nyújt anyagi támogatást a menekülteknek. A szervezetet sok kritika is érte, többen azt nehezményezik, hogy a férfi miért hagyja ki a szenvedő muzulmánokat a “listájáról”.

szíriai menekült család átkel a Boszpuruszon
szíriai menekült család átkel a Boszpuruszon

Weidenfeld válasza így hangzott: “Nem tudok a világon mindenkit megmenteni, de a keresztényeknek itt és most van szükségük a segítségre. Mások viszont bármit megtehetnek a muzulmánokért”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp