Egy 95 éves auschwitzi dolgozót állítanak bíróság elé

Január 18-án jelentették be a német hatóságok, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor volt beteghordóját, Hubert Zafkét, aki jelenleg 95 éves, február 29-én állítják bíróság elé legalább 3681 ember halálában való bűnrészesség vádjával. Zafke 1944 augusztus 15-től szeptember 14-ig dolgozott beteghordóként Auschwitzban. Ez idő alatt 14 vonat szállított rabokat, köztük Anne Frankot, a lágerbe, ahol sokan később gázkamrákban lelték a halálukat.

Hubert Zafke
Hubert Zafke

A tárgyalások előtt az ügyész azt mondta, hogy Zafke pontosan tudta, hogy Birkenau egy megsemmisítő tábor és hogy miként működik. Ennek tudatában nyújtott segítséget a lágerben működő szervezetnek, és ezzel bűnrészese, sőt előmozdítója lett az emberirtásnak.

A tárgyalás a Németország észak-keleti részén található Neubrandenburgban folyik majd, miután korábban Zafke nem volt olyan egészségi állapotban, hogy bíróság elé állhasson.

Ugyanakkor a bíróság most is figyelembe veszi Zafke gyenge fizikai állapotát és szellemi kapacitásának megromlását, ezért a meghallgatások során gyakori szünetet és orvosi segítséget rendelt el.

A német média szerint Zafke szellemileg már leépült. Korábban 4 évet töltött egy lengyel börtönben az Auschwitzban és a II. világháború során elkövetett bűnökért.

Anne Frank
Anne Frank
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp