Megszűnt a Vasvári Pál utcai körzet BZSH tagsága

Múlt vasárnap délelőtt tartotta meg Síp utcai székházának dísztermében a Budapesti Zsidó Hitközség azt a rendkívüli közgyűlését, amelynek egyetlen nevesített napirendi pontja a Vasvári Pál utcai templomkörzet jogállásáról szóló vita és határozathozatal volt.

A jelenlévő küldöttek nagy többsége 47 igen, 2 nem és 7 tartózkodás ellenében megszavazta, hogy megszünteti a Budapesti Zsidó Hitközség VASVÁRI PÁL UTCAI KÖRZETÉNEK a Budapesti Zsidó Hitközségen belüli körzeti jogállását. A határozat nyomban hatályba is lépett.

Ima a Vasvári Pál utcai zsinagógában
Ima a Vasvári Pál utcai zsinagógában

Mint ismert biztonsági őrök segítéségével állták útját a Radnóti Zoltán rabbinak, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Rabbisága Igazgatójának, Mazsihisz Rabbitestületének elnökének, aki a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, Ács Tamásnak a társaságában szeretett volna részt venni a Vasvári Pál utcai zsinagóga körzet január 7-én megtartott közgyűlésén.

A Budapesti Zsidó Hitközségnek taghitközsége volt a Vasvári Pál utcai zsinagógai körzet, melynek Baruch Oberlander a vallási vezetője, aki egy másik zsidó felekezet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Eközben Vasvári utcai zsinagóga a BZSH tulajdona, közüzemi díjait teljes egészében a BZSH fizeti. A Vasvári utcai zsinagógát használó közösség deklaráltan az EMIH által képviselt chabad és nem a BZSH neológ vallási hagyományait követi. Az EMIH önálló zsidó felekezet, mégis a Vasvári utcai zsinagógai körzeten keresztül jelenlegi pozíciója beleszólást enged a BZSH, illetve a Mazsihisz működésébe, ami sokak szerint sérti azok szuverenitását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp