Izraeli vezérkari főnök: lehetőségeket is lát az iráni atomalkuban

Gadi Ejzenkot altábornagy, Izrael vezérkari főnökének szokatlan állításai egy hétfő délután Tel-Avivban rendezett, nemzetbiztonsági kutatással foglalkozó konferencián hangzottak el. Megállapította azt is, hogy “az izraeli politikai vezetés és különösen a miniszterelnöki hivatal szinte kizárólag az egyezmény veszélyeivel foglalkozik.” A vezérkari főnök nem részletezte az izraeli politikusok által eddig egyhangúan bírált megállapodás kínálta lehetőségeket az Izrael előtt álló stratégiai kihívásokról tartott előadásában.

“Stratégiai váltást jelez az Iránnal aláírt egyezmény és a szankciók enyhítése, amit az izraeli hadseregnek a következő évtizedben kezelnie kell”- jelentette ki a hadsereg vezetője.

Gadi Ejzenkot
Gadi Ejzenkot

“2005 végén Irán jelentette a legnagyobb fenyegetést”- folytatta Ejzenkot, aki szerint jelenleg a Hezbollah vette át ezt a szerepet. “A megállapodás természetesen jelentős változás Irán számára… ugyanakkor rengeteg veszélyt és lehetőséget rejt magában” –  vélekedett a katonai vezető, hozzátéve: “Újraértékeljük ezt a változást a hadsereg vezetésében”- tette hozzá.

A vezérkari főnök úgy vélte: “Irán megpróbálja betartani a következő években az egyezmény rá vonatkozó részét, hogy kihasználja a szankciók oldásából származó előnyöket, de közben Teherán folytatni fogja Izrael elleni agresszióját távolról irányított megbízottjai, például a libanoni Hezbollah harcosai révén.”

A tábornok kifejtette azt is: azzal, hogy Szíriában az Iszlám Állam számos területet volt kénytelen feladni, növekszik annak a lehetősége, hogy a szervezet vagy szövetségesei fokozzák támadásaikat Izrael és Jordánia ellen. Már csak azért is, mert éppen e két ország határának a közelében erősödtek pozícióik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp