Bowie-t egy zsidó család látta vendégül először Amerikában

David Bowie nem egy alkoholgőzös partin vagy valami vad show keretében kezdte meg első útját az Egyesült Államokba, hanem egy csendes estét töltött egy marylandi zsidó család otthonában. A mára ikonikussá vált angol rocksztár épp előtte nem sokkal jelentette meg a „The Man Who Sold the World” című albumát, amely az Európában népszerű „Space Oddity” lemeze után jelent meg. Bowie ekkor még egyáltalán nem volt közismert az Államokban, amikor első turnéját megkezdte 1971 januárjában.

Bowie észak-amerikai kiadója, Ron Oberman a Mercury Recordstól meghívta a szülei Silver Spring-i házába, hogy töltsön ott egy éjszakát, mielőtt nekivág az ország nagyvárosaiban szervezett turnénak New York-tól Los Angelesig.

Oberman kisebbik öccse, Michael Oberman, a Washington Star zenei újságírója ment ki a reptérre a zenész elé, aki akkorra már sok cikket írt Bowie-ról.

Az énekesnek ekkor a Ziggy Stardust előtti korszakának megfelelő kinézete volt, furcsa kosztümöket viselt, és narancssárgára festette a haját, szokatlan megjelenése pedig elegendő volt ahhoz, hogy órákra fennakadjon a vámellenőrzésen, mesélte a Washington City Paper-nek nemrég a fiatalabb Oberman.

Michael-nek elmagyarázta a szüleinek, kicsoda is Bowie, és ők örömmel látták vendégül az otthonukban. Az Oberman testvérek és a szülők együtt ittak Bowie-val, majd elmentek vacsorázni, miközben történelmi kérdésekről vitatkoztak.

Oberman emlékei szerint a család egy steakhouse-ba vitte Bowie-t, ahol olyan feltűnést keltett a rocker kinézete, hogy be kellett húzniuk a függönyöket a boxuk előtt. Végül inkább színházi, mint zenei témákról beszélgettek aznap este.

Bowie 1971-ben

Bowie 1971-ben

„A munkám része volt, hogy találkozzak és megismerjek ilyen embereket. De ritkaságnak számított, hogy ennyi időt tölthettem együtt egy művésszel”, mesélte Oberman, aki egy riportot szeretett volna írni a Bowie-val töltött estéből a Washington Starnak.

Vacsora után Oberman a saját házába vitte Bowie-t, ahol a zenész életében először vízipipázott, majd elmentek bulizni a Sky Cobb nevű zenekarral. Oberman szerint az együttes tagjai nagyon durvák voltak Bowie-val, amit később megbántak, amikor a zenészből nemzetközi sztár lett.

Mindezzel együtt úgy tűnik, Bowie élvezte az Oberman családdal töltött estét.

„Az életéről szóló egyik könyvben az édesanyámat az amerikai pótanyjának hívta”, mondta Oberman.

Bowie 1973-ban
Bowie 1973-ban

Bowie 2016. január 10-én halt meg rákban. Halálával nemcsak a popzene legnagyobb kaméleonja, de az egyik legnagyobb hatású művésze is elveszett. Valaki, akit képtelenség volt könnyen megfogni, aki a saját határait is döngette, aki végigélt több évtizednyi változást az életben, de mindig képes volt megújulni, és friss maradni. Utolsó klipjében, a Lazarusban, amely halála előtt 3 nappal jelent meg, kórházi ágyon fekve, bekötött szemmel énekelt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp