Tavaly rekordszámú nyugat-európai bevándorló érkezett Izraelbe

A kivándorolt 9880 fő 80%-a Franciaországból érkezett, 8%-a Nagy-Britanniából, őket követték az olasz és a belga csoportok. Az ok valószínűleg az erősödő antiszemitizmus. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újság honlapján közzétett adatok szerint 2015-ben 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában – ami a valaha mért legmagasabb szám.

Közülük majdnem 8 ezren Franciaországból érkeztek, ahol az egyre nagyobb számú antiszemita támadás miatt megingott a biztonságba vetett hite a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségének.

Közel nyolcszáz brit zsidó is a távozás mellett döntött, őket nagyságrendben az olasz és a belga csoportok követték.

francia alijázott lányok mutatják új, izraeli igazolványukat
francia alijázott lányok mutatják új, izraeli igazolványukat

“Figyelmeztetésként kell szolgáljon az európai vezetők számára, hogy rekordszámú európai zsidó nem érzi többé hazájának Európát, ennek fel kellene ráznia az Európa jövőjéért aggódókat”- mondta Nátán Saranszki, a szervezet vezetője. “Ugyanakkor Izrael és a zsidó állam képviselte értékek előtti tiszteletadás, hogy Izrael az első számú célpontjuk egy jobb jövő építése céljából” – tette hozzá.

Szakértők szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában és más európai országokban, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat – főként muszlim szélsőségesek részéről.

Franciaországban él a legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselő rendőrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele feléjük irányult 2014-ben a hivatalos adatok szerint.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp