Napi Tóra: a micváknak nincs evilági jutalma, vagy mégis?

Az egyik legfontosabb tanítása bölcseinknek, hogy a micváknak nincs evilági jutalma. Ez leginkább arra hívja fel figyelmünket, hogy nem vagyunk, nem lehetünk kereskedelmi kapcsolatban az Örökkévalóval.

És hogy elbeszéld fiadnak és fiaid fiainak fülei előtt… és hogy megtudjátok, én vagyok az Örökkévaló” (10.2.).

Az egyik legfontosabb tanítása bölcseinknek, hogy a micváknak nincs evilági jutalma. Ez leginkább arra hívja fel figyelmünket, hogy nem vagyunk, nem lehetünk kereskedelmi kapcsolatban az Örökkévalóval, és azt a tudást is segít rögzíteni, miszerint a vallási parancsolatok végrehajtása és a minket érintő események között nincs egyértelműen felismerhető összefüggés.

Ennek fényében nézzük meg, hogy a fenti mondatban szereplő ul’máán (és hogy) kifejezés két helyen található meg a Tórában. Egyszer itt, másodszor pedig Dvárim könyvében: „És hogy hosszú életűek legyetek a földön…” (5Mózes 11:9)

Ebből tanulják mestereink, hogy aki megfelelő figyelmet fordít gyermekei taníttatására, annak meghosszabbodnak napjai a földön. A Talmud (Bává Meciá 85a) szerint: „Aki tálmidháhám, gyermeke és unokája is tálmidháhám, annak utódaitól soha nem távozik el a Tóra”.

Vagyis a micváknak bizonyos értelemben mégis van evilági jutalma: megadja a lehetőséget, hogy értéket teremtsünk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp