A mi izraeli konyhánk: klasszikus hummusz

“Az izraeli konyha a klasszikus konyhán túl valamilyen formában magába foglalja a globális perspektívát is, a tudományos szempontokat és az újító jellegű technikákat magáévá tevő modern konyhát, az ázsiai behatásokat. A világ nagy, és a vándorló zsidó szereti az utazásokat, a könyv népe szeret tanulni és kutatni.” E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

“Lassan húsz éve, hogy feleségemmel alijáztunk, és emlékszem, hogy a tenger, a napfény, a pálmák és illatok mellett az izraeli konyha hangulatos ízvilága ragadott meg bennünket leginkább. Nagyon hamar beleszerettünk és nagyrészt átálltunk a helyi nyersanyagokra, köztük a padlizsánra, datolyára, szőlőre, csicseriborsóra, olívaolajra, narancsra, avokádóra, fügére, izraeli sajtokra, helyi fűszernövényekre, és a többi finomságra.

Később felfedeztük, és mintha mindig is a miénk lett volna magunkévá tettük az izraeli konyha szerves részét képező arab konyha olyan furcsaságait, mint a hummuszt, a tahinit, a falafelt, a kababot, a burgult, a malabit, a baklaut.

A helyi gasztronómia egy csodálatos olvasztótégely, mely egyesíteni tudja a különböző zsidó népcsoportok konyháját. Mindennapjaink elválaszthatatlan része például a shakshuka, a sabich és a falafel, a hagyományos északafrikai halétel: a chraime, a kuszkusz és a matbucha, a gefilte fish és a chazeret (torma), a jachnun és a kube, a charira- és a csirkeleves, a karpaleh, és a ptitim.

Frank Péter és Magi
Frank Péter és Magi

Az izraeli konyha a klasszikus konyhán túl valamilyen formában magába foglalja a globális perspektívát is, a tudományos szempontokat és az újító jellegű technikákat magáévá tevő modern konyhát, a molekuláris konyhát, a fúziós konyhát (ebben egyébként világviszonylatban élen járunk), az ázsiai behatásokat. A világ nagy, és a vándorló zsidó szereti az utazásokat, a könyv népe szeret tanulni és kutatni.

Gyökerek nélküli konyha nem tud a magasba emelkedni, és amelyik nem akar felfelé törni, elsorvasztja a gyökereit.

Miután az óhazából sokan érdeklődtek, hogy milyen ételeket készítünk itt Izraelben, milyen illatok lengenek a konyhánkban, ahelyett hogy egyenként válaszoltunk volna nekik, úgy döntöttünk hogy e blogon keresztül mindenki számára hozzáférhetővé tesszük a receptjeinket.”

Jó étvágyat! – Beteavon!-בתאבון

Frank Péter és Magi

Klasszikus hummusz

Mi mással is kezdhetnénk a receptsorozatunkat, mint a klasszikus hummusszal! Már több mint egy évtizedes hagyomány nálunk, hogy mikor péntek este bejön a szombat, körülüljük a szalonasztalunkat, és a közös nagy tányérból pitával hummuszt mártogatunk…
Néhány hete elhatároztam, hogy ezentúl mindig házi készítésű lesz a hummusz!

8 főre ezek az anyagok kellenek:
2 kiló főtt csicseriborso (legjobb a “bolgár”!)
360 gramm thina pép (legjobb a “yona”!)
100 ml a főzőléből
130 ml ásványvíz
30 ml friss citromlé
1 kiskanál só

Elkészítés:
– Konyhagépben alaposan összeturmikszoljuk a csicseriborsot és a vízet.
– Hozzátesszük a thinát, a citromot, a sót és továbbturmikszoljuk míg lágy krémes pépet nem kapunk.

– Áttesszük egy tálba, letakarjuk nejlonnal és várunk fél órát.

– Jól összekeverjük. Púposan megtöltjük a tányért, lehet egy kis citromlevet is hozzátenni, bőségesen megöntjük olivaolajjal és a végén petrezselyemmel díszítjük.

Mesabacha
Savanyú csípős toldalékot is készíthetünk a hummusz mellé.

Anyagok:
1 pohár citromlé
1 kiskanál só
1 kiskanál apróra vágott erőspaprika
1 kanál tört fokhagyma
Összekeverjük főtt csicseriborsoval és a saláta tetejére öntjük.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp