Tel-avivi merénylet: happy hour a kocsmákban a félelem ellen

Hétfő este 6 órától a tel-avivi Dizengoff utca kocsmái kettő az egyben akciót tartottak, azaz két alkoholos üdítőt adtak egy áráért, hogy ezzel is próbálják növelni a múlt pénteki mészárlás óta megcsappant vendégeik számát. Az utca Tel-Aviv régi korzója, emblémája, a városi hömpölygés egyik színhelye, amely üresen kongott a véres események után.

Január 1-én a Dizengoffon lévő Simta bárban vak lövöldözésbe kezdett, nyolc embert megsebesített és két embert megölt Nását Milhem, a mentálisan instabil és/vagy beszervezett, huszonkilenc éves arab izraeli férfi. A huszonhat éves Alon Bakal, a bár menedzsere és a harminc éves Simon Ruimi, aki egy barátja szülinapját ünnepelte a helyszínen meghalt. Milhem a menekülése folyamán taxit hívott és annak sofőrjét, Amin Sáábán arab izraeli férfit is agyonlőtte. Milhem kőrözése szerda este még folyamatban volt, de a Simta bár hétfő este újra megnyitott.

Délután, a vendégek érkezésekor nem szólt a zene, mécsesek égtek és a rengeteg emlék-installáció állt még a bár előtti asztalok és székek rendes helyén. Nemsokára új helyet kaptak kicsit távolabb, köréjük sereglettek az újabb vendégek és koncerttel emlékeztek a fiúkra. Épp olyan derűsen, ahogyan ők élték nyúlfarknyi életüket.

A Nonstop Dizengoff című akciót a tel-avivi polgármesteri hivatal szervezte. Eredetileg  huszonöt, de végül jóval több kocsma vett benne részt.

(A képeket Vadász Éva készítette a Simta bár előtt január 4-én, hétfő délután.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp