Gombás marhapörkölt gránátalmával és vörösborral

Miután a Facebookon feltett kérdésre az lett az egyértelmű válasz, hogy leginkább hús-receptek hiányoznak az izraeli konyhablogról, jöjjön egy képes-húsos… E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Milyen mentes: glutén.
Milyen konyha: izraeli, mi más lenne?
Mennyire nehéz elkészíteni: attól függ, kinek, nekem nagyon nehéz, rendes esetben könnyű, vagy nagyon könnyű 🙂

Hozzávalók (8 főre):
2 kg marhahús (pl bordák) 4×4 cm-es kockákra vágva (4.2 x 4.2 is jó lesz, nem kell vonalzót használni, bár én megmértem, mert nagynak tűntek a hatalmas orosz hentes húskockái)
1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
olívaolaj
2 fej vöröshagyma, nagy darabokra vágva
1 evőkanál római kömény
1 üveg vörösbor (Cabernet Sauvignon, Shiraz vagy Syrah)
1/2 pohár (120 ml) gránátalma sűrítmény (vagy koncentrátum, ami ugyanaz)
1 evőkanál magok nélküli dijoni mustár (máig nem értem, miért nem lehet benne mag)
1 kg (4 kosárka) gomba, negyedekre felvágva
1 köteg petrezselyem
5 evőkanál kakukkfű-levél

őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. A kockára vágott húst egy tálba helyezzük, és sóval-borssal ízesítjük.
2. Óvatosan megszórjuk kukoricakeményítővel, a felesleget lerázzuk (a keményítő megőrzi a hús színét), és az egészet összekeverjük.

3. Egy vastag fazékban olívaolajat melegítünk, és a húst minden oldalról alaposan megsütjük, hogy lezárjuk a hús felszínét. Kivesszük a fazékból, és félretesszük.

4. A hagymát belehelyezzük ugyanabba az edénybe, melyben a húst sütöttük, és aranybarnára pirítjuk (lehet hogy pótolni kell az olajat). Hozzáadjuk a köményt és egy keveset a vörösborból. Fakanállal felkaparjuk a fazék aljára tapadt üledéket.

3k
3k

5. A húst visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a gránátalma sűrítményt, a maradék bort, és felforraljuk.

6. A fazékba tesszük a mustárt, a gombát, a petrezselymet, és a kakukkfüvet is (ez utóbbinak csak a leveleit! Jéé, leveles fű! ki látott már ilyet?! hehe), minimálisra vesszük a lángot, lefedjük a fazekat, és kb 3 óráig főzzük. (Lehetséges változat: főzés helyett 180 fokra előmelegített sütőben is süthetjük).

7. Pirított mandulával, kakukkfűvel és petrezselyemmel gazdagított rízzsel tálaljuk. Ha van gránátalmánk, természetesen megengedett, sőt melegen ajánlott azt is a rizsbe keverni.

Nyamiii! Szof haderech! (“az út vége”, izraeli szleng, ami azt jeleni, hogy “szuper”)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp