Gombás marhapörkölt gránátalmával és vörösborral

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Miután a Facebookon feltett kérdésre az lett az egyértelmű válasz, hogy leginkább hús-receptek hiányoznak az izraeli konyhablogról, jöjjön egy képes-húsos… E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. Milyen mentes: glutén.
Milyen konyha: izraeli, mi más lenne?
Mennyire nehéz elkészíteni: attól függ, kinek, nekem nagyon nehéz, rendes esetben könnyű, vagy nagyon könnyű 🙂

Hozzávalók (8 főre):
2 kg marhahús (pl bordák) 4×4 cm-es kockákra vágva (4.2 x 4.2 is jó lesz, nem kell vonalzót használni, bár én megmértem, mert nagynak tűntek a hatalmas orosz hentes húskockái)
1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
olívaolaj
2 fej vöröshagyma, nagy darabokra vágva
1 evőkanál római kömény
1 üveg vörösbor (Cabernet Sauvignon, Shiraz vagy Syrah)
1/2 pohár (120 ml) gránátalma sűrítmény (vagy koncentrátum, ami ugyanaz)
1 evőkanál magok nélküli dijoni mustár (máig nem értem, miért nem lehet benne mag)
1 kg (4 kosárka) gomba, negyedekre felvágva
1 köteg petrezselyem
5 evőkanál kakukkfű-levél

őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. A kockára vágott húst egy tálba helyezzük, és sóval-borssal ízesítjük.
2. Óvatosan megszórjuk kukoricakeményítővel, a felesleget lerázzuk (a keményítő megőrzi a hús színét), és az egészet összekeverjük.

3. Egy vastag fazékban olívaolajat melegítünk, és a húst minden oldalról alaposan megsütjük, hogy lezárjuk a hús felszínét. Kivesszük a fazékból, és félretesszük.

4. A hagymát belehelyezzük ugyanabba az edénybe, melyben a húst sütöttük, és aranybarnára pirítjuk (lehet hogy pótolni kell az olajat). Hozzáadjuk a köményt és egy keveset a vörösborból. Fakanállal felkaparjuk a fazék aljára tapadt üledéket.

3k
3k

5. A húst visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a gránátalma sűrítményt, a maradék bort, és felforraljuk.

6. A fazékba tesszük a mustárt, a gombát, a petrezselymet, és a kakukkfüvet is (ez utóbbinak csak a leveleit! Jéé, leveles fű! ki látott már ilyet?! hehe), minimálisra vesszük a lángot, lefedjük a fazekat, és kb 3 óráig főzzük. (Lehetséges változat: főzés helyett 180 fokra előmelegített sütőben is süthetjük).

7. Pirított mandulával, kakukkfűvel és petrezselyemmel gazdagított rízzsel tálaljuk. Ha van gránátalmánk, természetesen megengedett, sőt melegen ajánlott azt is a rizsbe keverni.

Nyamiii! Szof haderech! (“az út vége”, izraeli szleng, ami azt jeleni, hogy “szuper”)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp