Először lett női rabbija egy ortodox zsinagógának!

Először kapta meg a rabbi címet a Maharat Jesiva egyik női diplomása. A kanadai származású Lila Kagedan állítása szerint már kapott is állást egy amerikai ortodox zsinagógában. Kagedan nem akarta megnevezni azt a közösséget, amelynek rabbija lett. A rabbinőt múlt nyáron szentelték fel egy szeminárium keretében, amelyet azért hoztak létre, hogy női klérust képezzen.

Lila Kagedan
Lila Kagedan

A New York-i szemináriumon végző hallgatók eddig nem jutottak el odáig, hogy felvehessék a rabbi címet, holott az iskola deklarált célja, hogy az itt végző diákok valódi közösségeket is vezethessenek. A legtöbben a maharat címet használják, amely nagyjából azt jelenti, hogy női spirituális vezető. Kagedan az első végzős hallgató, aki valóban rabbinak mondhatja magát.

A Jewish Chronicle-nek adott interjúban Kagedan elismerte, hogy „változtatni nehéz és sokak számára ijesztő lehet. Ugyanis az ember lát maga előtt egy bizonyos képet, amikor kiejti azt a szót, hogy rabbi.”

Múlt év őszén egy modern ortodoxiát képviselő rabbicsoport, az Amerikai Rabbik Tanácsa hivatalossá tett egy olyan irányelvet, amely tiltja a női rabbik felavatását illetve alkalmazását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp