Kóser szöcskékkel oldanák meg a világ élelmezési problémáit

Egy izraeli vállalkozás az általuk kifejlesztett eljárásnak köszönhetően egész évben képes szöcskéket tenyészteni, és ellátni velük élelmiszerhiánytól szenvedő régiókat. A szöcskék ugyanis fehérjékben és vitaminokban gazdag tápláléknak számítanak, ráadásul még kóser fajtáik is vannak.

A szöcskék táplálkozásra nagyon is alkalmas rovarok, nagyjából egymilliárd ember fogyasztja őket világszerte. A probléma velük csupán annyi, hogy csak egy nagyon korlátozott időszakban szaporodnak, ezért szöcskéket tenyésztő gazdaságok sincsenek, az ehető rovarok 90 százalékát a vadonban gyűjtik be. Éppen ezért a szöcskék csemegének számítanak, és nem mindennapi tápanyagforrásnak, pedig fehérjékben, vitaminokban és egészséges zsírsavakban gazdag rovarokról van szó. A koleszterin és telített zsíroktól mentes szöcskék akár megoldást is jelenthetnének a mintegy 805 millió embert érintő krónikus alultápláltságra.

Steak TzarTzar
Steak TzarTzar

Egy izraeli startup vállalkozás, a Steak TzarTzar azonban most egy olyan eljárás fejlesztett ki, amely segítségével ugrásszerűen meghosszabbítható az ehető szöcskék tenyésztési időszaka. Ennek eredményeként ez az amúgy költséges és ritka táplálékforrás egész évben elérhetővé válik. Az új módszernek köszönhetően a szöcskék 11-14 nap alatt kikelnek, míg a vadonban ez a folyamat kilenc hónapig tart. A vállalkozás munkatársai optimalizálták a rovarok növekedési ciklusát és a tápanyagokat, ezzel sikerült a költségeket is csökkenteniük.

Annak ellenére, hogy a projekt még fejlesztési stádiumban van, a cég már rengetek előrendelést kapott. A nyugati országokba először csak fehérjepor formában forgalmaznák az ehető szöcskéket, mivel a rovarfogyasztás arrafelé még eléggé undorító szokásnak számít. Ennek ellenére már olyan komoly áruházláncok is érdeklődtek a Steak TzarTzar termékei iránt, mint a bioélelmiszereket forgalmazó Whole Foods.

A Steak TzarTzar most egy szöcskefarm hálózat kialakításán dolgozik, információik szerint már több izraeli gazdálkodó is érdeklődött az ehető szöcskék tenyésztése iránt. A vállalkozás által forgalmazott két szöcskefajtából ráadásul az egyiket kóserságot igazoló pecséttel is ellátták.

Via israel21c.org

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp