A civil szervezetek szabadságát korlátozná az izraeli kormány

Az izraeli kormány egy olyan törvényjavaslatot akar a parlament elé terjeszteni, amelyben korlátoznák a vezetéssel szemben kritikus civil szervezetek tevékenységét. A törvény azokra a szervezetekre vonatkozna, amelyek külföldről kapnak támogatást.

Az igazságügyi miniszter, Ajelet Schaked által kidolgozott javaslat alapján a civil szervezeteknek minden publikációjukon fel kellene tüntetniük az adományozójuk nevét, ki kellene adniuk a képviselőkkel folytatott levelezéseiket, a hivatalnokokkal folytatott megbeszéléseik során pedig szintén meg kellene jelölniük a finanszírozóik nevét, valamint a megbeszélések ideje alatt speciális névtáblát viselésére kényszerítenék őket.

Ajelet Schaked izraeli igazságügyi miniszter
Ajelet Schaked izraeli igazságügyi miniszter

A szabályok megsértése miatt a hatóságok akár 7500 dolláros büntetést is kiszabhatnának a szervezetekre. Ez ugyanúgy vonatkozna a nemzetközi szervezetek által támogatott civilekre és a más országoktól adományokat kapókra is. A javaslat indoklásában az igazságügyi miniszter azzal érvelt, hogy meg kell akadályozni, hogy külföldi államok beavatkozzanak Izrael belügyeibe.

A Haaretz szerint a kormány ezzel leginkább a baloldali és az emberi jogi szervezetek mozgásterét akarja korlátozni. Volker Beck, a német-izraeli parlamenti bizottság elnöke élesen bírálta a tervezetet. Szerinte a javaslat a 2012 óta Oroszországban alkalmazott törvényekre emlékeztetnek. A Spiegel szerint német kormány is felvette a kapcsolatot az izraeli kormánnyal, hogy a javaslatról tárgyaljanak.

Via 444

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp