Rekordáron kelt el egy csaknem 500 éves Talmud

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Rekordáron, 9,3 millió dollárért (2,6 milliárd forintért) kelt el egy csaknem 500 éves Talmud-példány a Sotheby’s New York-i árverésén. A társaság szerint ez a világon a legdrágábban elárverezett zsidó vallási tárgy.

A Bomberg-Talmud a zsidóságnak olyan, mint a kereszténység számára a Gutenberg-féle Biblia. Daniel Bomberg keresztény nyomdász 1520 és 1523 között Velencében nyomtatta ki a zsidó szent könyv egyik legelső teljes kiadását, az úgynevezett Babilóniai Talmudot, amely kilenc kötetből és majdnem 3500 oldalból áll. Minden kötet bőrborítású, 40 centiméter magas. Mindössze 14 komplett példány maradt fenn belőle.

A Bomberg-Talmud
A Bomberg-Talmud

A Bomberg-Talmudot a licitálás előtt csak mintegy hatmillió dollárra becsülték. A most elárverezett példány meglepően jó állapotban van – írta a Sotheby’s. A kötetek Richard Bruarne tudós birtokában voltak, 1565-ben bekövetkezett halála után egy oxfordi templomban, majd 350 éven át a Westminster-apátságban őrizték őket. A vevő az információk szerint Leon Black New York-i üzletember, az Apollo Global Management nevű alapkezelő cég alapítója.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp