104 évesen hunyt el a Magyarországon született zsidó partizán

104 éves korában elhunyt Andreja Preger, a Magyarországon született koncertzongorista, aki a holokauszt idején a jugoszláv partizánokhoz csatlakozott. Aktívan részt vett a belgrádi zsidó közösség életében, unokái pedig a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborba jártak nyaranta.

Andreja Preger 1912-ben, Pécsett született, de már Zágrábban nevelkedett fel, ahol a helyi zsidó iskolába járt. Már ötéves korában zongorázott, tizenévesen pedig a baloldali cionista ifjúsági szervezet, a Hasomer Hacair tagja lett. Később Lipcsében jogot tanult, majd Zágrábban ügyvédként dolgozott.

Andreja Preger
Andreja Preger

A jugoszláv hadsereg 1941 áprilisában mint tartalékos katonát mozgósította, miután a tengelyhatalmak megtámadták az országot. A náci bábállamként létrejött Független Horvát Állam megalakulása után Zágrábban bujkált, ahol a fasiszta hatóságok kimondottan a Hasomer Hacair tagjaira és ügyvédekre vadásztak, hogy megfosszák vezetőitől a zsidó közösséget.

Apját és nagybátyját az usztasa által működtetett Jasenovac koncentrációs táborban gyilkolták meg. Neki azonban sikerült az olasz megszállás alatt álló Splitbe menekülnie. 1943-ban csatlakozott Josep Broz Tito antifasiszta partizánjaihoz, majd a Nemzeti Felszabadítási Színház tagja lett.

A háború után Belgrádban telepedett le, ahol zongorát tanított különböző zeneakadémiákon. Később megalapította a Belgrade Trio nevű zenekarát, amellyel bejárta egész Európát, de koncertezett az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban is.

Egész életében aktívan részt vett a zsidó közösség életében, főleg kulturális területen tevékenykedett. Hosszú ideig vezette a helyi Zsidó Hitközségek Szövetségének kulturális osztályát, részt vett zsidó nyári táborok szervezésében, ahová az egész országból érkeztek zsidó fiatalok. Unokái pedig már a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor programjain vettek részt. Mindig azt vallotta, hogy a zsidóságot egy egész életen át kell tanulni.

Via Haaretz

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp