Tantervbe vennék a Mein Kampfot Németországban

Német tanárok és bal oldali politikusok azért vennék be a tantervbe Mein Kampfot, hogy a diákok megértsék a rasszista ideológiák gyökereit és a modern antiszemitizmust Németországban. Az ötletért azonban nem mindenki lelkesedik.

Hetven évvel Adolf Hitler halála után, a szerzői jogok lejártával, idén ismét kiadták Németországban a Mein Kampf-ot. A müncheni Kortárs Történelmi Intézet kritikai megjegyzésekkel ellátott formában jelentette meg a könyvet.

Mein Kampf
Mein Kampf

Német tanárok és baloldali politikusok most azon dolgoznak, hogy a könyv új kiadása része legyen a német iskolai tantervnek. A 16 év feletti diákoknak tanítanák Hitler írásait. A német tanárok szakszervezete és a szociáldemokrata SPD (a kormányzó nagykoalíció tagja) fontosnak gondolja, hogy a diákok megértsék a rasszista ideológiák gyökereit és a modern antiszemitizmust Németországban.

Josef Kraus, a tanárok szakszervezetének vezetője szerint a szövegek amúgy is elérhetők az interneten, és ha valami tiltva van, az csak még inkább kíváncsiságot kelt a gyerekekben. Kraus szerint jobb lenne, ha a gyerekek hozzáértő történelem- és a politikatanárok segítségével ismernék meg a Mein Kampfot, mint ha a náci szövegek magyarázatok és értelmezések nélkül keringenek a diákok között.”

Vannak ellenzői is a tervezetnek, például Charlotte Knoblochot, a müncheni zsidó közösség vezetője, aki nem támogatja az ötletet. Szerinte, mivel a diákok nagyon keveset tudnak és tanulnak a zsidóságról és kultúrájáról a holokauszton kívül, kimondottan felelőtlen lépés lenne a Mein Kampf olvastatása. A diákok így Hitler könyvén keresztül szereznék meg első információikat a zsidóságról.

Via 444

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp