Izrael öt év után kibékült Törökországgal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A nagykövetek visszatérnek Ankarába és Tel-Avivba, Izrael kártérítést fizet az öt évvel ezelőtti incidens miatt, a törökök pedig kiutasítják a Hamász katonai szárnyának vezetőjét. Az egyezmény részeként izraeli földgáz érkezhet Törökországon keresztül Európába.

Öt év után Izrael és Törökország aláírta a kapcsolataik rendezéséről szóló egyezményt. Egy magas rangú jeruzsálemi illetékes azt közölte a Haaretz című izraeli napilappal, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök küldöttei előző nap Zürichben találkoztak a török külügyminiszter helyettesével, és megegyeztek a kapcsolatok normalizálásának elveiről.

A Mavi Marmara hajó
A Mavi Marmara hajó

Izrael ezek szerint húszmillió dolláros kártérítést fizet a Mavi Marmara hajón 2010 májusában megsebesült vagy megölt török civileknek és hozzátartozóiknak egy rendkívüli alapítvány közvetítésével, Törökország pedig lemond az akcióban közreműködő izraeli tisztek elleni perekről.

Ankara felszámolja területén a palesztin szélsőséges Hamász katonai szárnyának tevékenységét, kiutasítja a Hamász katonai szárnyának vezetőjét, Száláh Arúrit, aki isztambuli székhelyéről irányítja a szervezet ciszjordániai működését. Ankara emellett korlátozza Törökországban a Hamász politikai tevékenységét is.

Izrael és Törökország a megállapodás alapján rendezi diplomáciai kapcsolatait egymással, a nagykövetek visszatérnek Ankarába és Tel-Avivba. Az egyezmény végleges aláírása után a két ország megvizsgálja a török földgázvásárlás lehetőségét Izraeltől, s egy gázvezeték lefektetését, amelyen át az izraeli földgázt Törökország érintésével Európába lehetne exportálni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp