A Saul fia az Oscar-díj szűkített listájára került

A Saul fia is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján – jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben. Idén nyolcvan alkotásból választották ki a szűkített listán szereplő kilenc művet, amelyből január elején az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső öt jelöltet.

„Rendkívüli eredményeket ér el a Filmalap támogatásával készült Saul fia című magyar film, amely egy fiatal pályakezdő filmesekből álló csapat közös alkotása. Nemes Jeles László első mozifilmjét világszerte az év legjobb filmjei közé sorolják, és nagyon sok országban bemutatják a mozik. Hosszú évtizedek óta nem volt erre példa, büszkék vagyunk arra, hogy ismét egy magyar filmet csodál a nagyvilág” – fogalmazott a bejelentést követően Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

Saul fia
Saul fia

Az összegzés felidézi, hogy a Saul fiát az elmúlt hetekben számos tekintélyes amerikai filmes szervezett díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) 27 év után jelölt újra magyar filmet a Golden Globe-díjra: a Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltje.

Az amerikai filmakadémia idén nyolcvan alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc művet, amelyből január elején az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső öt jelöltet. A testületek New Yorkban, Los Angelesben és Londonban nézik meg a listán szereplő filmeket január 8. és 10. között, a végső jelölteket január 14-én jelentik be.

Nemes Jeles László nagysikerű munkája a Mustang című francia, a Legújabb testamentum című belga, az El abrazo de la serpiente (A kígyó ölelése) című kolumbiai, a Krigen (Háború) című dán, a The Fencer (A vívó) című finn, az Im Labyrinth des Schweigens (A hallgatás labirintusában) című német, a Viva című ír és a Theeb című jordániai filmmel van versenyben az Oscar-jelölésért.

Saul fia
Saul fia

A magyar filmek közül legutóbb – 2013-ban – Szász János A nagy füzet című filmje szerepelt a kilences listán, a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájának végső jelöltjei közé azonban végül nem került be. Magyar játékfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az öt jelölt sorában, Szabó István Hanussen című alkotása.

A díjakat február 28-án adják át. A legrangosabb amerikai filmművészeti elismerést 1929 óta ítélik oda, a jövő évi gálán 24 kategóriában hirdetnek győztest.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp