A mi izraeli konyhánk: perzsa maceszgombóc

A kuftaot gondi, vagyis a perzsa maceszgombóc nagyjából olyan, mintha a perzsa gombóc találkozna az askenázi tyúkhúslevessel. A gombócok csicseriborsó lisztből készülnek, tehát ezúttal még a lisztérzékenyeknek is fogyasztható ételt készített az izraelikonyha.blogspot.hu.

A nem jól sikerült gondi rendszerint kemény, sűrű, kellemetlen az evése, ezért a lágy, levegős gondi a perzsa zsidóknál hagyományosan a jó szakács ismérve, és egyben kritériuma.

Gombócleves
Gombócleves
Hozzávalók (40 gombóchoz):
 
1/2 kg darált csirkemell
3/4 csésze pirított csicseriborsó liszt
2-1 tojás
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze rukkola (vagy spenót, vagy zöldhagyma), apróra vágva
1/2 csésze apróra vágott zöldhagyma
1/4 teáskanál őrölt kurkuma
6 zúzott kardamom hüvely
1/4 teáskanál zúzott köménymag
1/2 teáskanál frissen őrölt fehér bors
tengeri só
körülbelül 3 liter finom húsleves (a gombócok főzéséhez)
 
Elkészítés:
 
Egységes péppé gyúrjuk a hozzávalókat. A levest enyhe forrásig melegítjük. Nedves kézzel egyforma gombócokat formálunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Lefedjük, és körülbelül 30 percig alacsony lángon főzzük. A kesernyés rukkola lecserélhető azonos mennyiségű apróra vágott zöldhagymával.
  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp