Közel 150 gyermek kalandos hanukája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Hanuka utolsó napján egy hatalmas játszótérré változott a Bálint Ház, volt koncert, társasjáték, fánkdíszítés, trenderli-pörgető verseny, kézműves kuckó és még sok más élményforrás. A programot pedig a közös gyertyagyújtás koronázta meg.

A hanuka, azaz a fény ünnepe a jeruzsálemi szentély i. e. 165-ben a görögöktől való felszabadítására, majd a szentély újraavatására emlékeztet. Az ekkor történt csoda  ̶ egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett  ̶  évről évre önfeledt örömünnepet vált ki a közösség tagjaiból, ahol a főszerep természetesen a gyermekeké.

Hanukai játék a Bálint Házban
Hanukai játék a Bálint Házban

Ebben az évben a ceremónia a szokásos helyen, a Bálint Házban, ám rendhagyó módon, a kalandok jegyében zajlott. A Jaffe Zsidó Családsegítő meghívását 41 család fogadta el, közel 60 gyermek részvételével.

Az épület három emeletét elfoglaló, giga játék megállóiban fizikai és szellemi feladványokat kellett megoldani kicsiknek és nagyobbaknak a hőn vágyott ajándékok elnyeréséhez. Sürögtek, forogtak a lelkes csemeték, a szülők a háttérben drukkoltak a feladat teljesítése közben. Volt óriás társasjáték, fánkdíszítő műhely, mézeskalács-hanukiakészítés, arcfestő varázsló, bűvös trenderli-pörgető verseny, kézműves kuckó és még sok egyéb élményforrás. A programot a Makám zenekar koncertje és a közös gyertyagyújtás Verő Tomi szuperrabbival koronázta meg.

Az 1991-ben alakult JDC-MAZS Alapítvány az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezete. Célja: pezsgő zsidó közélet, erős és összetartó közösség, valamint lelkes és elhivatott egyének, végső soron az aktív, gondoskodó, önálló zsidó civil társadalom megerősítése.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp