Először tartottak nyilvános hanuka ünnepséget Törökországban

A török zsidó közösség tagjai hanukai csodának nevezték, hogy az ország történetében először rendezhettek nyilvános hanuka ünnepséget. Az eseményen magas rangú állami tisztviselők és muszlim vallási vezetők is részt vettek.

Míg nálunk már teljesen megszokott, hogy minden évben nyilvánosan tartanak hanuka ünnepségeket a Nyugati téren, addig Törökországban ez egyáltalán nem volt egyértelmű. Egészen mostanáig ugyanis a törökországi zsidók csak otthon, titokban gyújtottak hanukai gyertyákat, mivel tartottak a hatóságok és muszlim szélsőségesek zaklatásától. Törökországban nagyjából 12 ezer zsidó él, a legtöbbjük Isztambulban. Az elmúlt 30 évben viszont a legtöbbjük nevet változtatott, hogy ne lehessen zsidó kilétüket megállapítani.

Ishak Haleva Törökország főrabbija (középen) az ország első nyilvános hanuka ünnepségén
Ishak Haleva Törökország főrabbija (középen) az ország első nyilvános hanuka ünnepségén

A mostani eseményt ezért hanukai csodának nevezték a közösség tagjai, akik abban reménykednek, hogy miután maga Erdogan elnök is üdvözte a zsidókat az ünnep alkalmából, így félelem időszaka véget ért a számukra. Az Isztambul történelmi Ortaköy terén rendezett nyilvános hanukai ünnepséget a zsidó közösség kezdeményezésére Besiktas önkormányzata szervezte. A gyertyákat Ishak Haleva Törökország főrabbija gyújtotta meg, az eseményen zsidók és muszlimok egyaránt részt vettek, beleértve török és külföldi állami tisztviselőket és vallási vezetőket is.

Via ynetnews.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp