Itt vannak a Hanukatalizátor Díj nyertesei

A Hanukatalizátor Díjjal a Bálint Ház a közösség szolgálatát kívánja elismerni. Értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén aktívan, akár erőn felül tesz a környezetében élő társaiért, tevékenyen részt vesz a közösségformálásban. A díjat a december 14-i Mindenki Hanukája esten a Bálint Házban, két kategóriában osztották ki.

Az egyéni díj nyertese Dr. Verő Tamás rabbi és felesége Verő-Bán Linda. Linda és Tamás egyénileg is nagyon sokat tesznek a magyar zsidó közösségért. A Frankel zsinagógában együtt egy olyan közeget teremtettek meg, ahol kortól függetlenül az emberek szívesen térnek be hétről hétre. Viszont ezzel nem ér véget a „munkájuk”. Mert számos más szervezet vagy kezdeményezés nélkülük vagy egyáltalán nem, vagy nagyon más lenne, legyen szó mondjuk Szarvasi Ifjúsági Táborról vagy a Judafest Fesztiválról, Bálint házas programokról. Lelkükön viselik az emberek és a közösség sorsát és mindig valami újjal próbálnak előállni, jó példa erre a Super Rabbi kezdeményezésük. Vagy az, hogy támogatásukkal létrehozták a BBYO ifjúsági szervezetet Budapesten.

Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda, illetve a Kő kövön kiállítás csapata
Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda, illetve a Kő kövön kiállítás csapata

Az innovációs díjat a Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban nyerte el. A Néprajzi Múzeum olyan kiállítást tár a látogató elé, amely megkísérli előhívni azt a képet, ami a Holokauszt előtti időszakból megismerhető a magyar vidéki zsidóságról. Mindezt úgy, hogy közben a megmaradó, újraéledő magyar zsidó kultúra elemeire is reflektál. Ez a kollekció – egy-egy tárgy kivételével – még soha nem szerepelt kiállításon. A kiállítás utolsó terme a tantárgy és barkochba nevet kapta. Ezt az egyedülálló kiállítási tantermet középiskolás diákok készítették a kiállítás részeként. Hat középiskola diákja működött itt együtt, akik közösen megtervezték a koncepciót, majd együtt elrendezték a tárgyakat, elkészítették a dekorációt és kitalálták a múzeumpedagógiai programot is.

(Via Bálint Ház)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp