Szír menekültek csatlakoztak a berlini hanukai gyertyagyújtáshoz!

A Brandenburgi Kapunál elhelyezett hatalmas menóra üzeni a világnak, hogy “a béke és a tolerancia minden vitánál erősebb”, mondta a Chabad vezetője a német fővárosban.

Szír menekült gyerekek egy csoportja, más berlini muszlim közösségekkel együtt részt vett egy nyilvános hanukai gyertyagyújtáson a német fővárosban. 

Vasárnap, szír és zsidó gyerekek gyújtották meg a Chabad menóráját a Brandenburgi kapunál. Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke és berlini mecsetek képviselői szintén részt vettek az ünnepségen.

Ez a gesztus különösen fontos üzenetet hordoz egy olyan időszakban, amikor sokan aggódnak amiatt, hogy az országba érkező 800.000 muzulmán menekült az antiszemitizmus erősödésének veszélyét rejti magában. „A béke és a tolerancia erősebb minden vitánál”, mondta Jehuda Teichtal rabbi, a berlini Chabad vezetője az ünnepségen.

„Egyetlen céljuk van azoknak, akik félelmet gerjesztenek: le akarják rombolni a kultúrák közötti békét és egységet”, tette hozzá.

A Brandenburgi Kapunál tartott éves megemlékezést annak ellenére rendezték meg, hogy sok német zsidó fél nyíltan használni vallási szimbólumokat az utóbbi időkben Európában tapasztalható erőszakos antiszemita megnyilvánulások miatt. A Chabad szerint ez a legnagyobb menóra Európában, és 14 éve kerül sor a lángok meggyújtására.

A német kulturális miniszter, Monika Grütters szintén részt vett a gyertyagyújtáson, csakúgy mint az amerikai német nagykövet, John Emerson, Avi Nir izraeli diplomata, valamint a brit, a lengyel, az olasz, az ukrán, a brazik és a dán nagykövet.

„Nagy jelentősége van annak, hogy a hanukát a Brandenburgi Kapunál tudjuk ünnepelni. Egy olyan történelmi helyen, amely Németország legnagyszerűbb és legsötétebb pillanataihoz is kapcsolódik”, mondta a kulturális miniszter.

Ezen kívül vasárnap egy török muszlim hátterű család zsidó családokkal együtt készített menórát a berlini Frankeluefer zsinagóga programja keretében.

A következő napon az Irakból elüldözött jazidi közösség tagjai segítettek meggyújtani a menóra lángjait a berlini Amerikai Zsidó Tanács irodájánál. A jazidi közösség monoteista szekta, amelyet az ISIS a teljes kiirtással fenyegetett meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp