Kihátrál Székesfehérvár a Hóman szobor mögül?

A székesfehérvári önkormányzat “az ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester pénteken tett sajtónyilatkozatában. 

A szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is annak van joga szabadon dönteni, közölte a városvezető. “Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást – amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott – anyagi lehetőségei szerinti módon és időben – fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól” – fogalmazott.

Hóman Bálint
Hóman Bálint

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy továbbra is elítélik Hóman Bálint “országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását”, de elismerik “azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek”.

A polgármester szerint biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik nyilatkozatát, esetleg úgy gondolják, hogy engedtek a zsarolásnak. “Úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat” – mondta, hozzátéve: Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy civilek az önkormányzatot már évekkel ezelőtt megkeresték a szoborállítás ügyében, de akkor a városvezetés jelezte, hogy amíg Hóman Bálintot a második világháború alatti politikai szerepvállalása miatt ért vádak alól fel nem mentik, addig a téma megvitatását nem támogatják. Idén márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében posztumusz felmentette Hómant, ezt követően a Hóman Bálint Alapítvány már úgy jelentkezett, hogy jogi akadály nincs, az anyagi finanszírozást jelentő minisztériumi támogatás már rendelkezésükre áll, ezért az önkormányzat hozzájárulását kérte a szobor felállításához – mondta.

Cser Palkovics András
Cser Palkovics András

Megjegyezte: egy olyan épület árkádjai alatt lenne a szobor, amely Hóman Bálint nélkül ma nem is létezne.

A Mazsihisz üdvözölte a város megváltozott álláspontját, de hozzátette, az érintettek hivatalosan még nem mondtak le tervükről, és a polgármester nyilatkozata sem zárta ki egyértelműen a szoborállítás lehetőségét.

Hozzátették: döntésüktől függetlenül a “Mazsihisz, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, valamint a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek megtartják a vasárnapra tervezett köztéri hanukai ünnepségüket a székesfehérvári Bartók Béla téren, ahová az egykori antiszemita politikusnak kíván emlékművet állítani a Hóman Bálint Alapítvány”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp