Miért épp latkeszt eszünk hanukakor? Rövid történelem

Miért éppen krumplis palacsintát csinálunk ezen az ünnepen? Hiszen bármilyen olajban kisütött étel megfelelő lenne erre a szimbolikus gesztusra.

A latkesz tulajdonképpen krumplis palacsintát jelent, amelyet hanukakor szoktak fogyasztani. Olajban sütik ki, hogy a hanukai csodára emlékezzenek, arra, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napig tartott ki.

A fánk is hagyományos hanukai étel, ráadásul sokkal népszerűbb Izraelben, mint a latkesz. A krumplis palacsinta viszont “friss” találmány, ugyanis krumpli nem létezett Európában körülbelül az 1500-as évek közepéig. Akkor mégis miért épp ezt esszük ezen az ünnepen?

latkesz
latkesz

Eredetileg a tejes ételek kapcsolódtak a fény ünnepéhez. Ez a szokás Judit könyvéből származik, amely nem volt része a hivatalos hanukai történetnek. E könyv szerint Judit borral, sajttal bódította el az asszír hadvezért, mielőtt levágta volna a fejét a férfi saját kardjával.

A középkori európai, afrikai és közel-keleti zsidóknak mind megvolt a saját hagyományos olajban sütött ételük. Az egyik legnépszerűbb volt a ricottából készült itáliai palacsinta.

Amikor a zsidók Kelet-Európába vándoroltak, nehezebb volt beszerezni növényi olajat, ezért állati zsiradékot használtak helyette. Így viszont a kóserság szabályai szerint el kellett hagyniuk ezekből az ételekből a tejtermékeket. A burgonya elterjedése előtt a latkeszt gyakran hajdinával készítették el.

De az 1800-as, 1900-as évekre a krumpli mindenki számára elérhetővé vált. Számos európai országban készítik saját recept szerint a krumplis palacsintát. És mivel nagyon kedvelt étel volt mindenütt, tökéletes ételnek tűnt arra célra is, hogy általa is emlékezzünk a hanukai csodákra is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp