Átadták az idei Élet Menete díjakat

A ZSIT Egylet, Radnainé Fogarasi Katalin és Földvári Csilla vehette át az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által odaítélt Kézdy György-díjat kedden Budapesten. 

Ezt a díjat minden évben annak a személy(ek)nek és/vagy intézmény(ek)nek ítéli oda a kuratórium, aki(k) vagy amely(ek) erején vagy napi dolgá(i)n felül különlegesen sokat tesz(nek) azokért a célokért, amelyeket az Élet Menete Alapítvány magáénak vall.

Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntője után levetítették az alapítvány 2015-ös évéről készült összefoglaló filmjét. Ezt követően őexc. Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete mondott beszédet, aki a jelen tetteinek és szavainak felértékelődéséről beszélt, illetve arról, hogy mindez politikai és civil oldalról is nagyon fontos, hiszen választ kell találnunk arra, merre tartson tovább Európa. Beszédét az Élet Menete dal, a “Soha többé soá” egyik mondatával zárta: “Embernek maradni, ennyi a tét.”

Ez után Lackfi János író, a novemberben megjelent “Sokszínű mesék” című könyv egyik szerzője beszélt arról, ő hogyan került kapcsolatba az Élet Menete Alapítvánnyal és azokkal az értékekkel, melyeket képvisel. Saját fitalakori példáján keresztül világított rá annak fontosságára, hogy a Átadták az idei Élet Menete díjakat. Ehhez nagyon jó eszköz például a már említett mesekönyv is.

Következett a díjak átadása, melyeket Gordon Gábor mellett Sommer Katalin holokauszt túlélő, az alapítvány támogatója és Czeglédi Dávid, a Bornemisza Péter Gimnázium tanulója, önkéntes nyújtott át a három díjazottnak.

Földvári Csillának (ide kattintva megnézheti a róla készült kisfilmet)

Radnainé dr. Fogarasi Katalinnak (ide kattintva megnézheti a róla készült kisfilmet)

a ZSIT Egyletnek (ide kattintva megnézheti a róluk készült kisfilmet)

A díjak átadása után Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete üdvözölte az alapítvány döntését a díjazottakkal kapcsolatban, hiszen a két legfontosabb dolog: emlékezni és tanítani, s ők – az Élet Menete Alapítvánnyal együtt éppen ezt teszik. 

Zárásként Kálmán Zsuzsa a jövő évi tervek közül hármat is bemutatott. Hamarosan az interneten lesz elérhető az a kvízjáték, mely elsősorban a tizenéves korosztálynak szól, s amelyek olyan fontos témák köré van felépítve, mint a tolerancia, a demokrácia, a rasszizmus stb. Az oktatási program fő iránya a véleményformálók – pedagógsuok, közéleti személyiségek –  elérése, az ő továbbképzésük illetve érzékenyítésük. A harmadik terv pedig választ adott arra a kérdésre is, hogy miért épp a Vígszínházban került idén megrendezésre az Élet Menete díjak átadása: a szervezet egy Vagonszínházzal szeretné járni az országot, melyben tematikus darabokat fog bemutatni.

Az esemény sajtója: Inforádió

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp